Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder. Je hebt 70 tot 80 meter zicht maar duiken is strikt verboden.
Dit geweldige strand ligt aan de turkooizen kust van het zuidwesten van Turkije. Op de grens van de Egeïsche en Middellandse Zee, 14 km ten zuiden van Fethiye. De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben.
De zee bij Navagio heeft een ultra lichtblauwe kleur door de zwavelhoudende grotten rond het strand.
In het bijna uiterste noordwestelijke puntje van Kreta vind je het alom geprezen Balos Beach, dat eerder Caribisch dan Europees aandoet. Het bestaat uit meerdere zandstroken tussen kleine eilandjes, omringd door een prachtig berglandschap en helderblauw water.
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater. Waar anders vind je zulke prachtige lagunes, oogverblindende stranden en mooie koraalriffen? Als je kleurrijke zeedieren wilt zien zwemmen, moet je hier zeker heen.
1. Kreta – Balos Beach. Een van de mooiste stranden van Griekenland vind je in het noordwesten van het populaire eiland Kreta: Balos Beach. Deze witte baai met turquoisekleurig water is eigenlijk een lagune.
Het Blauwe Meer dankt zijn naam aan het tropisch blauwe water en het 300 meter lange witte zandstrand. Je bent hier niet op een Caraïbisch eiland, maar in het Drentse bos, waar deze plas ontstond als het gevolg van zandwinning. De helderblauwe kleur dankt het water aan de aanwezigheid van het mineraal glauconiet.
De paradijselijke stranden van de Malediven
Heb je het over de mooiste stranden ter wereld, dan mogen de stranden van de Malediven niet ontbreken. Deze eilandengroep in de Indische Oceaan bestaat voornamelijk uit witte zandstranden (écht wit), wuivende palmbomen en helder zeewater.
In de kalkrijke bergen die de speciale uitstraling geven aan de Vallée de la Drôme, ontstaan vele rivieren. Door de calciet reflecteert het water in het zonlicht een blauwe kleur. Dit is zo bijzonder dat het ook wel 'bleu Drôme' wordt genoemd.
T. De belangrijkste reden waarom oceaanwater blauw is, is vanwege de absorptie en verstrooiing van licht. Er zijn echter verschillende andere factoren waarom bijvoorbeeld het Caribisch gebied zo (licht) blauw is. De ondiepe diepten, het lichtgekleurde zand en de kleine hoeveelheid fytoplankton zijn ook factoren.
Het water van de Stille Oceaan is zó blauw dat je het je nu niet eens kunt voorstellen. Tel daarbij een wit strand en talloze palmbomen op en je hebt hét plaatje van een tropische vakantie. Het is niet voor niets het geval dat menig huwelijksreis al eens naar Bora Bora is geboekt.
Blauw dringt het beste door in het zeewater
Van alle kleuren is rood het minst sterk, waardoor deze kleur als eerste door het water opgenomen wordt. Blauw dringt juist tot heel diep door in de zee en wordt goed door het water gereflecteerd. Daardoor zie je een blauwe zee en geen rode zee.
Maar op welke eilanden dan? Je zou bijvoorbeeld van een niet toeristische vakantie gaan genieten op een minder bekend eiland. Hier vind je weinig toeristen en veel cultuur. Daarbij kan je denken aan Lesbos, Naxos, Samos, Lymnos, Santorini en Chios.
Kreta: Grootste én populairste Griekse eiland
Kreta is een van de meest geliefde bestemmingen in de Middellandse Zee.
Santorini – Milos – Folegandros – Santorini (de ideale huwelijksreis) Kreta – Paros – Athene (in Griekenland eilandhoppen met een klein budget) Athene – Corfu – Zakynthos – Athene (ook prima te doen als soloreiziger) Mykonos- Paros – Ios – Mykonos (voor de feestbeesten)
Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen. De Dode Zee is de zoutste zee ter wereld: meer dan tweehonderd gram per liter water.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Het probleem is het grootste in de Baltische Zee, waar hoge vervuiling werd gemeten op 96 procent van de punten. De Zwarte Zee met 91 procent en de Middellandse Zee met 87 procent komen op de tweede en derde plaats. De Noordoostelijke Atlantische Oceaan scoort het minst slecht, met 75 procent vervuilde meetpunten.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
De blauwe tot blauwgroene kleur van het meer ontstaat doordat de langere golflengtes (rood) van het invallende licht meer door het water worden geabsorbeerd dan de kortere golflengtes (groen en blauw).
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes.Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.