Andromeda is een van de 48 sterrenbeelden beschreven door de Grieks-Romeinse sterrenkundige Claudius Ptolemaeus en een van de 88 moderne sterrenbeelden. Andromeda is te vinden aan de noordelijke hemelkoepel, tussen rechte klimming 22ᵘ56ᵐ en 2ᵘ36ᵐ, declinatie +21° en +53°.
Doordat Andromeda dicht bij de noordelijke hemelpool ligt is dit sterrenbeeld in de noordelijke poolstreken vrijwel dag en nacht te zien in de winters. Andromeda is zeer makkelijk terug te vinden aan de sterrenhemel doordat het zich vlak naast het sterrenbeeld Cassiopeia bevindt die we kennen onder de vorm “W” of “M”.
Het Andromedastelsel bevindt zich aan de rand van het sterrenbeeld Andromeda en is een spiraalvormig sterrenstelsel, net als onze Melkweg. Op een afstand van 2,5 miljoen lichtjaar van de aarde is het Andromedastelsel het verste object dat met het blote oog in de lucht kan worden gezien.
De Melkweg is het sterrenstelsel waarin ons zonnestelsel en dus ook de aarde zich bevindt. De Melkweg bevat 200 tot 600 miljard sterren, en alle sterren die we vanaf de aarde kunnen zien, maken er deel van uit.
In ons sterrenstelsel bevinden zich ongeveer 200 tot 400 miljard sterren en het heeft een diameter van zo'n 120.000 lichtjaar. Het dichtstbijzijnde volgende (spiraal)sterrenstelsel vanaf de melkweg is Andromeda. Het bevindt zich op ongeveer 2.500.000 lichtjaar van de aarde.
Andromeda, dat momenteel op zo'n 2,5 miljoen lichtjaar afstand staat, komt met ongeveer vierhonderdduizend kilometer per uur op de Melkweg afgestormd. Astronomen weten dat al sinds Vesto Slipher in 1912 voor het eerst een telescoop op Andromeda richtte en de beweging van het sterrenstelsel registreerde.
Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5lichtjaar). De dichtstbijzijnde ster na onze zon, Proxima Centauri, is 4,24 lichtjaar van ons verwijderd.
Volgens de hedendaagse kennis is het zichtbare heelal opgebouwd uit grote groepen superclusters en clusters die, samen met slierten sterrenstelsels (filamenten), een draderig netwerk vormen waartussen zich enorme superholtes bevinden.
De Andromedanevel ligt tussen het Pegasussterrenbeeld en het punt Cassiopeia. Het zou eruit moeten zien als een waas of een wazige ovaal aan de hemel. Trek een lijn door de sterren Mirach en Mu van Andromeda. Begin bij de ster linksboven in de hoek van Pegasus.
De Melkweg – een discusvormige spiraal
Als je op een heldere nacht naar de lucht kijkt, zie je een zwak oplichtende band van sterren. Dat is een arm van de Melkweg, een sterrenstelsel waarvan ons zonnestelsel deel uitmaakt.
Andere sterrenstelsels staan verder weg. Met een amateur sterrenkijker zijn ze zichtbaar tot op een afstand van een paar honderd miljoen lichtjaar. Met professionele sterrenkijkers is echter vast te stellen dat ze veel dieper het heelal in te zien zijn, tot meer dan 10 miljard lichtjaren hier vandaan.
Nevels zijn de geboorteplaats van sterren. Ze worden gevormd wanneer erg diffuse moleculaire wolken inklappen onder hun eigen zwaartekracht. Vaak door de invloed van een nabijgelegen supernova explosie. De wolk klapt in, fragmenteert en maakt soms wel honderden nieuwe sterren aan.
Ja. Langer antwoord: Het Melkwegstelsel telt naar schatting zo'n vijfhonderd miljard sterren (voornamelijk zwakke, rode dwergsterren, maar toch). In het waarneembare heelal komen ruwweg zo'n honderd miljard sterrenstelsels voor.
Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken. Met het blote oog kun je niet verder kijken dan 2,5 miljoen lichtjaar - de afstand tot het Andromedastelsel.
Volgens Einstein en zijn relativiteitstheorie kan niets sneller gaan dan de lichtsnelheid. Iets wat sindsdien keer op keer door experimenten is bevestigd.
65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming. Boven vlak land is meestal 40 km het meest haalbare zicht. Zichten beneden 1000 m komen voor tijdens zware neerslag of in mistsituaties.
Andromeda is een Griekse meisjesnaam. Het betekent `mytische maagd gered bij Perseus`. Het sterrenbeeld Andromeda is een bekend sterrenbeeld. Het sterrenbeeld is te zien vanaf Augustus tot en met December.
Het waarneembare heelal
Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.
Hoeveel km zijn de sterren van ons verwijderd? De afstanden in het heelal zijn ontzaglijk groot (film). De aarde bevindt zich op ongeveer 150.000.000 km van de zon. De dichtstbijzijnde ster staat op een afstand van ongeveer 4 lichtjaar, dat is een slordige 40.000.000.000.000 km.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
Maar ook planeten verder weg hebben van die rode reus te vrezen. Als de ster zo groot was als de zon, worden alle planeten tot een afstand van ongeveer vijf astronomische eenheden naar de rode reus getrokken. In ons zonnestelsel zullen daardoor ook Mars en Jupiter in de opgezwollen zon verdwijnen.
De verste ster ooit is ontdekt in 2018. Deze ster staat op 9 miljard lichtjaar van de aarde! Een lichtjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, dus deze ster staat 9 miljard keer 9,46 biljoen kilometer van onze aarde. De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1.