Een quiche is een open hartige taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis aan toegevoegd.
Quiche is een hartige, open deegkorst gevuld met eieren, room en kaas, en meestal vergezeld van groenten of vlees. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de regio Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk en wordt al eeuwenlang door mensen over de hele wereld gegeten.
Wat is het verschil tussen een quiche en een hartige taart
Het grootste verschil is dat een quiche altijd een bodem van zanddeeg heeft. De bodem van een hartige taart kan zowel van zanddeeg als bladerdeeg worden gemaakt. Daarnaast wordt een quiche altijd gevuld met een luchtig mengsel van eieren en room.
Een quiche heeft officieel namelijk een bodem van kruimeldeeg en vaak een vulling met opgeklopte eieren en room. Een hartige taart kan daarnaast ook gemaakt worden met een bodem van bladerdeeg en er hoeft vanwege deze vettige bodem niet per se room in de vulling.
Een quiche is een volwaardige vegetarsiche maaltijd. De eieren die je in een quiche stopt, zijn natuurlijk al mooie vleesvervangers. En je kunt daarnaast ook eenvoudig geraspte kaas, plakken brie, feta of noten toevoegen.
Zoals eerder vermeld, kan quiche worden geserveerd als hoofdgerecht of als bijgerecht en wordt het vaak geserveerd met verschillende bijgerechten. Voor een gezond diner zijn enkele populaire opties een eenvoudige groene salade, geroosterde of gestoomde groenten of een salade met gemengde groenten.
Een quiche is een populair recept. Het is makkelijk ook handig om mee te nemen. Helaas zijn de meeste quiches niet erg gezond door de vette bodem en roomvulling. Wel deze is toch een 'healthy' exemplaar die je kan doen genieten op elk moment van de dag.
Salade: Een frisse groene salade is een uitstekende aanvulling op een quiche. Kies voor een lichte vinaigrette of dressing die de smaken van de taart aanvult. Gestoofde Groenten: Serveer je taart met gestoofde seizoensgroenten zoals wortelen, sperziebonen, courgette of aubergine voor een gezonde en voedzame combinatie.
Eens je bodem in de vorm ligt, moet je 'm blind bakken. Leg een bakpapiertje over het deeg, strooi er wat bakparels (of gedroogde peulvruchten) over, en bak ongeveer 15 minuten op 180°. Verwijder het papier en laat de bodem nog een 5-tal minuutjes in de oven uitdrogen.
Hartige taartdeeg: Wil je graag het effect van bladerdeeg, maar dan gezonder? Kies dan voor hartige taartdeeg. Ideaal voor hartige taarten (duh) en quiches. Dit deeg bevat per 100 gram slechts 275 kcal, 6,4 gram vet, 46 gram koolhydraten en wel 7 gram eiwitten.
Wat is het verschil tussen flan en quiche? Flan is in de Britse betekenis een open taart of taart met een hartige of zoete vulling.Dit kan ook taarten op basis van eieren zijn, ook wel quiche genoemd . Quiche is een Frans gerecht dat een hartige eierpastei is en andere vullingen kan bevatten, zoals ham, kaas en groenten.
Slagroom: Volle room of slagroom is het geheime ingrediënt voor romige quiches. Let hierbij op dat het vetpercentage minimaal 35% is en de slagroom geen toegevoegde suiker bevat. Hoe hoger het vetgehalte, hoe lekkerder het eindresultaat. Deze room gebruik je bijvoorbeeld voor een traditionele Franse Quiche Lorraine.
Als je de quiche zachtjes schudt, moet het midden lichtjes meebewegen, maar het mag niet vloeibaar zijn. Satéprikker of mes: Steek een satéprikker of een mes in het midden van de quiche. Als deze er schoon uitkomt (er mogen wat kruimels aan zitten, maar geen natte vulling), is de quiche klaar.
Een goede basis is een verhouding van ongeveer 480 ml vloeistof (slagroom/melk), op 5 eieren en 1 eidooier.
Het bladerdeeg kan door de natte vulling dan niet gaar worden. Door gaatjes te prikken en wat paneermeel op de bodem te strooien, lukt het garingsproces beter. Je kunt er ook voor kiezen om de bodem eerst blind te bakken.
Quiche bakvormen kunnen variëren in diameter en hoogte. De ideale hoogte voor een quichevorm is tussen de 3 en 5 cm. Dit zorgt voor een goede balans tussen de knapperige korst en de romige vulling.
Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand.
Bodem voor quiche – blind bakken
Elke goede taartbodem is hiervoor geschikt, als je er een goed familierecept voor hebt. Maar ongeacht de bodem, is het belangrijk om hem blind te bakken . Blind bakken is het voorbakken van de bodem zonder de vulling.
Je kan ze perfect koud eten en je kan er een soort van buffet mee maken. Maak verschillende soorten quiches zodat je vrienden en familie kunnen kiezen. Er is altijd wel iets bij dat je lust en ook de liefhebbers van variatie zullen je dankbaar zijn. Bovendien zijn de meeste quiches makkelijk om klaar te maken.
Bestrijk de bodem eerst met wat losgeklopt ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bestrooi de bodem eerst met wat paneermeel of panko. Dat neemt vocht uit je vulling op.
Soort deeg
Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg, bijvoorbeeld in dit recept voor quiche met asperges of quiche met rode biet. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'.
Quiche kan altijd en overal, en de variaties zijn eindeloos. Perfect om vooraf te maken en op drukke dagen snel op te warmen. Deze hartige taart leent zich voor zomer en winter, lunch en diner.
Is quiche gezond? Quiche is slecht nieuws als het gaat om een gezond dieet. Het wordt meestal gemaakt met kaas en room in de vulling en boter in de deegbodem, dus het bevat vaak veel verzadigd vet en calorieën . Ingrediënten zoals spek voegen zout en meer verzadigd vet toe.
Het natriumgehalte in hamquiche kan er echter toe leiden dat u het niet aan uw eetplan toevoegt. Een plak quiche van 100 gram bevat 250 tot 794 mg natrium. De American Heart Association adviseert om niet meer dan 1500 mg per dag te consumeren om te voorkomen dat u last krijgt van bloeddrukproblemen .
Als dessert of in namiddag bij thee of koffie: snij de grote taarten in 8- 10 stukken en de kleine taarten in 4-6 stukken. 1 stuk is meestal voldoende per persoon.