De longeerhulp helpt je paard zijn rug optimaal te gebruiken, goed de achterhand eronder te zetten en nageeflijk te lopen. Wat het daadwerkelijk doet: De longeerhulp maakt dat het paard zijn gevoel van eventueel verzet niet kan uiten, door de begrenzing van beneden af tussen de voorbenen.
Gebruik: de longeerhulp loopt van achter de schoft, tussen de voorbenen door naar het hoofdstel of halster. twee ringen houden de touwen tussen de voorbenen bij elkaar zodat het paard er niet in kan stappen. met zadel en barebackpad te gebruiken (niet bedoeld om mee te rijden)
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
“Longeren is een hoog-belastende training voor een paard. Longeer daarom maximaal twee keer per week en kort, 20-25 minuten is al lang voor een jong paard. Ook is een stabiele en vlakke bodem érg belangrijk om blessures te voorkomen.”
Met het werk aan de longeerlijn kan men al redelijk vroeg beginnen, zo ongeveer wanneer het veulen tussen de 2 en 2,5 jaar oud is. Het werken aan de longeerlijn moet spelenderwijs beginnen en moet niet de enige manier zijn waarop het veulen aan zijn beweging komt.
De simpelste manier van longeren is aan het halster. Als je je paard bijvoorbeeld een dagje vrij wilt geven maar toch (gecontroleerd) wilt laten bewegen is dit een leuke optie. Veel paarden vinden het longeren ook leuk omdat ze toch wat vrijer zijn in hun bewegingen dan onder het zadel.
Eén keer per maand tot zes weken is meer dan genoeg. Het doel is vooral het paard ervaring op te laten doen en ze gezond te houden. ' 'Wat ik zie, ook uit de topsport en draf- en rensport, is dat je paarden niet een heel seizoen in vorm kan houden, vooral de jonge paarden niet', voegt veterinair Waling toe.
De meeste mensen gebruiken een bijzet omdat ze willen dat hun paard beter over de rug gaat lopen of het paard de rug meer gaat ontspannen. Of omdat ze willen dat het achterbeen beter onder de massa komt. Sommige mensen zeggen dat longeren zonder bijzet een beetje beweging geven is, en geen trainen.
Gebruik een hoofdstel met een gecombineerde, of een hoge neusriem. Schuif de longeerlijn onder de hoge neusriem. Haal de longeerlijn vervolgens door de binnenste bitring. Keer terug met de lijn, en klik vast aan de ring van de longeerlijn zelf.
Het eerste wat je nodig hebt om je paard of pony te longeren zijn een halster en een longeerlijn. Je kunt echter met verschillende optomingen longeren. Een handig hulpmiddel tijdens het longeren met een hoofdstel is een bitstukje.
Hoe bevestig ik de longe? Paarden die nog weinig mond hebben longeer je met de aanleuning van een cirkel. Je bevestigt de longe als volgt: haal hem door de binnen-bit ring, tussen de wang van het paard en de neusriem door en maak hem weer aan zichzelf vast.
Nmi is de pessoa een nuttig hulpmiddel voor paarden die anders moeilijk de rug loslaten en/of het hoofd hoog blijven dragen. Vooral met Friezen die toch wat de neiging hebben de nek erop te zetten en de rug weg te drukken vind ik het ideaal.
Longeren met het (bijzet)touwtje
Het verhoogt de controle die je hebt over het paard. Het is de bedoeling dat het paard op een zodanige manier gelongeerd wordt dat het plezier houdt in zijn werk en met je meedenkt en werkt. Geef het paard een klontje. Het paard komt op deze manier ongedwongen al in een lagere lijn.
De pessoateugel loopt dan via de achterhand, door de laagste ring, via de katrollen aan het bit naar de ringen onder de buik. In deze houding gaat het paard de rugspieren aanspannen en gebruiken, ook de spieren boven aan de schouder en de halsverbinding worden in deze houding gebruikt en getraind.
Bijzettteugel. Een bijzettteugel is geheel van leer en heeft vaak een elastische rubberen ring in het midden. De bijzetteugel wordt voornamelijk gebruikt tijdens het longeren en zorgt voor een directe verbinding tussen de singel en het bit waarmee de hoofd-halshouding van het paard beïnvloed kan worden.
Als je wilt longeren met een hulpteugel heb je naast de hulpteugel ook een longeersingel en longeerpad nodig. De longeersingel heb je nodig om de hulpteugel aan te bevestigen. De longeerpad leg je onder de longeersingel als bescherming net zoals je een zadeldekje onder het zadel legt.
Het grote voordeel van longeren is dat je je paard onbelast kunt laten werken. Je kunt je paard sterker maken en conditie laten opbouwen zonder dat er een ruiter op zijn rug zit. Dat is zeker fijn voor jonge paarden, want die missen vaak nog de spierkracht en core-stabiliteit om een ruiter goed te kunnen dragen.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.
Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen met longeren. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van hulpteugels. Deze helpen jou om een paard in de juiste hoofd-halshouding te laten lopen. Of, en welke hulpteugel je gebruikt, ligt vooral aan je paard, jouw ervaring en waar je je paard op wil trainen.
Bij het longeren is het aan te raden om een kaptoom te gebruiken om zo de mond te sparen en deze sensibel te houden. Het paard moet leren om op een circel te lopen en in de lengte te buigen. Bij het stelling vragen wordt via de middelste ring ingewerkt op het neusbeen en dus niet op de lagen in de mond.
Longeren wordt door mensen vaak gezien als simpel je paard rondjes laten lopen. Toch heeft longeren echter vele redenen voor zowel mens als paard namelijk: gymnastiseren van het paard. spieren van het paard opbouwen.