Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid: Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig. Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk. Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten.
Doperwten verdienen meer aandacht
De voedingswaarden zijn namelijk goed. Heel goed. Daarnaast bevatten doperwten vitamine B1 en vitamine B3, die belangrijk zijn voor je energiestofwisseling. Ook zit er vitamine C, vitamine K en vitamine B11 in deze groene erwten.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Batchelors-puree-erwten
Hoewel “ een goede bron van vezels en eiwitten ” kunnen mushy peas “veel zout bevatten vergeleken met andere groenten uit blik”.
Erwten zijn een goede bron van vitamine C en E, zink en andere antioxidanten die uw immuunsysteem versterken . Andere voedingsstoffen, zoals vitamine A en B en coumestrol, helpen ontstekingen te verminderen en verlagen uw risico op chronische aandoeningen, waaronder diabetes, hartziekten en artritis.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool. Met puur bedoelen we zonder toevoegingen als zout, suiker, e-nummers.
Groene erwten uit blik zijn een goede bron van diverse essentiële mineralen en vitaminen. Een half kopje blik erwten levert 17 mg calcium, belangrijk voor sterke botten en tanden, en 0,81 mg ijzer , wat helpt bij de productie van adenotrifosfaat, een brandstofbron voor het lichaam.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Palmitoylethanolamide (PEA), een natuurlijk voorkomend vetzuuramide, heeft zijn nut bewezen bij de behandeling van neuropathische en ontstekingspijn . Nieuwe rapporten hebben een mogelijke rol voor het gebruik ervan bij de behandeling van chronische pijn ondersteund, hoewel dit controversieel blijft.
In 100 g gekookte spinazie zit 1,3 mg ijzer en dat is maar net iets meer dan in gekookte sperziebonen (1,1 mg) en zelfs minder dan in gekookte doperwten (2,0 mg) of een stukje rundvlees (gemiddeld ca. 2,8 mg).
Vezels eten
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Omdat ze zo bederfelijk zijn , behoren ze tot de duurdere producten, vergelijkbaar met de kosten van microgroenten. Ze vereisen minimale voorbereiding, maar ongeveer dezelfde inspanning als het schoonmaken van een krop sla.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Er wordt beweerd dat bosuitjes 2 milligram ijzer per 100 gram bevatten.
Wat betreft de voedingswaarde is er weinig verschil tussen verse en diepvrieserwten , waardoor diepvrieserwten een gezonde en kosteneffectieve optie zijn.
Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.
Over het algemeen zijn groenten die vers van de boerderij komen of net geplukt zijn gezonder dan bevroren of ingeblikte groenten . Maar bevroren en ingeblikte groenten kunnen nog steeds een goede keuze zijn. Ze moeten direct na de oogst worden ingeblikt of ingevroren, wanneer ze nog steeds al hun gezonde voedingsstoffen bevatten.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk. Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.