De inflatie in 2022 was de hoogste na 1975. In dat jaar waren consumentengoederen en diensten gemiddeld 10,2 procent duurder dan een jaar eerder. Hoewel de inflatie in de loop van 2022 verbreedde naar andere producten zoals voeding, droeg vooral de snelle prijsstijging van energie bij aan de hoge inflatie.
De inflatie was in december in Nederland 1,2 procent, net iets lager dan in november. Over het hele jaar gemeten zijn de prijzen 3,8 procent gestegen, in 2022 was dat nog een ongekend hoge 10 procent.
Stel dat prijzen 2% duurder worden in hetzelfde jaar, dan kan je met je geld uiteindelijk dus niet 3% meer kopen. Maar hoe veel meer dan wel? Daar gebruiken we de indexcijfers weer voor! Dus zou je kunnen zeggen dat er in deze situatie een reële prijsstijging is geweest van 0,98%.
Bij een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2.55%, neemt de koopkracht van je vermogen met ongeveer 50% af binnen een periode van 27 jaar. Met name in het jaar 2022 is de inflatie historisch hard gestegen. Zo bereikte de inflatie in september 2022 14.5% en de gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2022 was 10%.
Indexering 2023
Het indexeringspercentage voor 2023 bedraagt 3,4%.
Ook bij een consumentenkoop mag je dus niet zomaar opnemen dat je de prijs te pas en te onpas verhoogt, tenzij er is afgesproken dat er pas na drie maanden na de aanschaf zal worden geleverd. Beide bepalingen zeggen dus niet dat je nooit jouw prijzen mag verhogen wanneer de wederpartij een consument is.
Door eerlijk te vertellen waarom je een prijsverhoging doorvoert en dat te onderbouwen, geef je de klant de kans om je keuze te begrijpen. Jij bent de baas van je salon, jij bepaalt je prijzen. Is je klant het daar niet mee eens, dan is dat niet je ideale klant.
Op basis van die vooruitzichten zou de gemiddelde jaarinflatie (nationaal indexcijfer der consumptieprijzen, NICP) in 2024 op 3,2% uitkomen, tegenover 4,06% in 2023 en 9,59% in 2022.
Lage inflatie
Na een recordhoogte van 11,6% in 2022, is de inflatie in 2023 gedaald naar 4,1%. We verwachten dat deze in 2024 verder daalt naar 2,9%, en in 2025 met 2,2% dichterbij de beoogde 2% komt. De lagere energieprijzen en de renteverhogingen van de centrale banken zijn hier de belangrijkste oorzaken van.
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat boter, koffie, spaghetti, diervoer, olijfolie, vlees en doperwten het meest in prijs zijn gestegen.
Een algemene prijsstijging
Sommige prijzen stijgen, andere dalen. Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren.
Vanaf 1 juni 2023 geldt er voor specifieke artikelgroepen een inflatiecorrectie van 10%. Deze inflatiecorrectie is gebaseerd op de meest recente inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De wettelijke inflatiecorrectie per 1 januari 2024 bedraagt 9,9%, hetgeen overeenkomt met een tabelcorrectiefactor van 1,099.
Ken je rechten
Prijzen zijn vrij. Als bijvoorbeeld de prijs van een levensmiddel in de supermarkt omhoog gaat, kun je daar niets tegen doen. Heb je al een prijsafspraak?Dan mag de ondernemer de prijs alleen veranderen als dat in de algemene voorwaarden staat.
Het gevolg van een richtprijs is dat in beginsel niet meer dan 10% boven de afgegeven richtprijs in rekening kan worden gebracht ( zie artikel 7:752 lid 2 BW ). Mocht toch overschrijding van de richtprijs met meer dan 10% dreigen dan moet aannemer zijn opdrachtgever waarschuwen.
Door je tarieven te verhogen, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde winstmarge behoudt. Om klanten te laten zien dat je waarde toevoegt. Als je je tarieven verhoogt, straal je uit dat jij vind dat jij je tarief ook waard bent en je klanten waarde biedt voor hun geld.
De prijsstijging van voedingsmiddelen komt vooral door producten waar mensen meer van kopen, zoals zuivel, brood en granen, vlees, en groenten. Hierbij stegen dierlijke producten meestal wat meer in prijs dan plantaardige. Zo stegen de prijzen van melk, kaas en eieren met 15,6 procent.
Hoe klanten op de hoogte stellen van prijsverhogingen
Geef de reden(en) achter de prijsverhoging door: of het nu gaat om hogere bedrijfskosten of de noodzaak om uw product/dienst te verbeteren – maak het klanten duidelijk dat u niet op winst nastreeft, maar alleen reageert op de veranderende marktomgeving.
Wanneer mag een inflatiecorrectie worden toegepast? Het toepassen van de inflatiecorrectie is mogelijk indien partijen dat (schriftelijk) zijn overeengekomen. Op grond van een 'inflatiecorrectiebeding' mag de ondernemer zijn prijzen verhogen in lijn met het inflatiepercentage.
Bij indexatie wordt het tarief aangepast op basis van de prijsindex. Je hoeft hier niet in mee te gaan, maar het mag wel mits dit aangegeven wordt in de algemene voorwaarden. Niet indexeren, dus geen prijsverhoging doorvoeren terwijl er wel inflatie is betekent dat je minder overhoudt!
Indexprognose voor het PC 200
200 worden de lonen eenmaal per jaar geïndexeerd in de maand januari. De indexering is er dus niet gekoppeld aan de spilindex. De lonen in het PC 200 kenden in januari 2023 een historisch hoge indexering van 11,08%.