Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken. Ze eten onder andere knaagdieren (muizen en ratten), jonge konijnen, vogels, eieren, insecten (kevers en rupsen), kikkers, regenwormen en (in de winter) spitsmuizen.
Hij heeft een voorkeur voor gebieden met kleinschalige landbouw, met oude schuren, heggen en geriefhoutbosjes. Daarbij is de aanwezigheid van elementen zoals groenstroken, heggen, bosjes, greppels en bermen van belang, omdat de steenmarter daar zijn voedsel zoekt.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
Beschermde diersoort
Hierdoor is het tegenwoordig illegaal om steenmarters zelf te vangen, te doden of te vergiftigen. Vandaar dat mensen nu een anti-marterspray hebben ontwikkeld om de steenmarters op afstand te houden. Steenmarters kun je wegjagen door middel van apparaatjes met ultrasone geluiden.
Hij vertoeft op zogenaamde dagrustplaatsen die hij het liefst op een hoge, droge, warme plek maakt. Hier legt hij voedselvoorraden aan of brengt hij zijn jongen groot. De marter is voornamelijk 's nachts actief. Hij speelt dan graag en trekt erop uit om op voedsel te jagen.
Overlast. Steenmarters die bijvoorbeeld op de vliering verblijven, kunnen een enorm kabaal maken. De geluiden die ze maken, concentreren zich in de vroege ochtenduren. 's Nachts gaat de steenmarter op jacht. Tegen een uur of 4, 5 in de morgen gaan ze spelen.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond. Wanneer komen de kleine steenmarters?
De steenmarter is een beschermde diersoort, dus bestrijden is verboden. Naast een reeks preventieve maatregemen is er echter wel een oplossing. Je kan marters namelijk vangen door middel van een steenmarterval.
Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn. Ze zijn meestal zwart of donkerbruin van kleur en kunnen sterk ruiken. U kunt ze op verschillende plaatsen vinden, afhankelijk van waar de steenmarter de meeste tijd doorbrengt.
De grootte van het leefgebied kan variëren van 10 ha tot wel 150 ha voor vrouwtjes en 30–350 ha voor mannetjes. Elke nacht zijn de dieren binnen hun leefgebied zes tot acht uur op pad, om voedsel te zoeken maar vooral om hun territorium te markeren. In hun voedselkeuze zijn steenmarters niet erg kieskeurig.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Een steenmarter in uw auto is geen prettig idee.
De steenmarter zelf is klein, maar de schade welke ze aanbrengen is doorgaans groot. De meeste schade aan auto's wordt veroorzaakt aan bijtbare rubber en plastic onderdelen onder de motorkap.
De steenmarter in dat gebied denkt dan dat er een vreemde steenmarter zijn territorium is binnengedrongen. Hierop kunnen ze heftig reageren en het kan gebeuren dat ze daarbij in auto-onderdelen bijten. Ook speels gedrag van jonge steenmarters wordt genoemd als mogelijke oorzaak.
Schade door een steenmarter valt dus niet onder de uitsluiting ongedierte. Schade die wilde- of huisdieren in uw huis aanbrengen, is meestal niet verzekerd op de standaard woonverzekering met een extra uitgebreide dekking. Ook de Vereende vergoedt dit niet.
Vindt u dode dieren, fruit of aangevreten etensresten in de motorruimte, kunt u er met zekerheid van uitgaan dat u bezoek van een marter heeft gehad. Ook wanneer nog geen marterschade is ontstaan, wordt het tijd om tot actie over te gaan. Marters oriënteren zich aan geur.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen. Ze klimmen ook moeiteloos rechte muren op en af vooral wanneer diepe voegen houvast bieden.
De keelvlek van een steenmarter is meestal lichter gekleurd en over de poten als een 'vork' in tweeën gedeeld, terwijl de keelvlek van een boommarter in typische gevallen geliger en meer gevlekt (maar zonder 'vork') is.
Een marter kan erg goed klimmen en kan via vensterbanken, een regenpijp, klimplanten of een overhangende tak op je dak geraken. Daar hebben ze maar een kleine opening (4 cm) nodig om op je zolder te geraken. Marters zijn schemer- en nachtactief en net wanneer wij willen slapen beginnen zij aan hun activiteiten.
Steenmarters krijsen zodat het lijkt of er grote vogels zitten. Hieronder ziet u een filmpje over steenmarters die buiten aan het vechten zijn. Er is een steenmarter in het territorium van een andere steenmarter terechtgekomen en daarom vechten de steenmarters. Het geluid van de steenmarters is goed hoorbaar.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
In de nazomer zoeken de jongen vervolgens hun eigen territorium. Steenmarters in het wild worden ongeveer 10 jaar oud en in gevangenschap kunnen ze zelfs 18 jaar oud worden.