Het woord zuurstok staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het waren gewoon stokjes gesmolten suiker: mierzoet dus! Om dit af te breken gingen er heel wat citroenen en sinaasappels doorheen; alles om dat zoete snoep zuur te maken. Ook voegden ze wijnsteenzuur toe aan het recept; that'll do the job. Een zuurstok noemen we een zuurstok omdat ie ooit gewoon kneiter zuur was.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, witte basterdstuiker (suiker, invertsuikerstroop), water, natuurlijk aroma, kleurstof (E120).
De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.
Zo'n 100 jaar geleden is de zuurstok uitgevonden. Rondom oude suikerfabrieken ontstonden in die tijd kleine familiebedrijfjes die suiker gingen koken om er snoepgoed van te maken. Door die kleine bedrijven werd handmatig snoep en suikerwerk gemaakt in hele kleine snoepfabriekjes.
suiker, glucosestroop, voedingszuur (citroenzuur), dextrose, natuurlijk citroen aroma, saffloerconcentraat.
Hoe worden ze gemaakt
Eerst wordt het water met suiker en glucosestroop in een pan gedaan. Dat wordt op het vuur gezet en verhit tot zo'n 130 graden. Na ongeveer 10 minuten wordt een deel uitgegoten op de koeltafel, dan worden en kleurstoffen bij gedaan.
zuurstok {de}
candy cane {znw.}
Waar komt de welbekende kerst zuurstok vandaan? Ongeveer 100 jaar geleden is de zuurstok uitgevonden bij suikerfabrieken. Zij fabriceerde de zuurstok met het koken van suiker en het toevoegen van aroma's. Ze zuurstokken worden zuur gemaakt met sappen van citrusvruchten als citroen of sinaasappelsap.
Hoe worden candy canes gemaakt? In het jaar 1919 startte een groep zakenmannen, onder leiding van Bob McCormack, een snoepbedrijf in Georgia. De candy cane was één van de eerste producten die het bedrijf op de markt bracht.
Een zuurstok is een vorm van snoepgoed. Het is een zoetzuur staafje waarvan afgebeten kan worden. De traditionele stok is wit van binnen en roze van buiten, het spreekwoordelijke zuurstokroze. Verder kan een zuurstok voorzien zijn van alle kleuren van de regenboog.
Het oorspronkelijke citroenzuurtje is uitgevonden in 1912 in de Antwerpse Hoogstraat door bakker Louis Janssen. Hij vernoemde de lekkernij naar Napoleon Bonaparte, wiens afbeelding zich op de omhullende verpakking bevindt.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Natuurlijk snoep je wel bewust: een drop kogel van Napoleon staat voor 25 calorieën. Suikervrij snoep levert aanzienlijk minder calorieën op dan snoep met toegevoegde suikers. Dit betekent niet dat je ongelimiteerd suikervrij kunt snoepen.
In de leeftijd van 4-18 jaar is de consumptie van suiker en snoepgoed het hoogst, hierna neemt de consumptie af.
Geen gezonde koekjes
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
Alle smaken Napoleon zijn glutenvrij. Zijn de Napoleon snoepjes vegan? Zijn de Napoleon snoepjes halal? De Napoleon Citroen, Fruitmix en Framboos zijn halal.
Bakker Louis Jansen lanceerde zijn eerste snoepjes in 1912 vanuit de Antwerpse Hoogstraat. Omdat een collega van hem rond diezelfde periode zijn pralines “Caesar” op de markt gezet had hield Louis het bij “Napoleon”, een merknaam die toen net zo'n indruk maakte als die van de Romeinse keizer.
Napoleon Bonaparte werd in 1769 op Corsica geboren. Op 24-jarige leeftijd was hij al generaal. In 1799 nam Napoleon de macht over in Frankrijk. Hij veroverde veel landen in Europa.
Je begint met een grote koperen ketel op een vuurtje. In de ketel zitten grote suikerkorrels. Daarna wordt er suikersiroop bij die korrels gegoten. Deze kleverige siroop maakt laagjes om de korrels heen.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland.
Na de val van Napoleon denkt echter niemand erover om de Napoleontische veranderingen weer ongedaan te maken. Zo blijft de Code Napoleon bestaan, net als veel andere moderniseringen – de meter, kilo en liter, het rechts rijden, veel Nederlandse achternamen en het idee van een belastingstelsel.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Vanaf de 16e eeuw kwam in Nederland de eerste snoepproductie op gang. Destijds stonden de versnaperingen nog bekend als suikerwerk en was het eigenlijk alleen weg gelegd voor elites. Met gesmolten rietsuiker werd het suikerwerk gemaakt, waarna er een smaakje aan toe werd gevoegd.