De luchtpijp ligt in het verlengde van het strottenhoofd en loopt richting de longen. De luchtpijp ligt vóór de slokdarm. De luchtpijp is bovenaan door bindweefsel verbonden met het strottenhoofd. Vanaf het strottenhoofd loopt de luchtpijp tot aan de vijfde wervel van de borstkas.
De luchtpijp (trachea) is een onderdeel van je luchtwegen. Het is een soort buis waar lucht in en uit kan stromen, zodat zuurstof je longen kan bereiken. De luchtpijp ligt in het verlengde van je strottenhoofd, voor de slokdarm en loopt in de richting van de longen.
Wanneer voedsel in de luchtpijp terecht komt in plaats van in de slokdarm, is er sprake van verslikken. Dit kunt u herkennen aan hoesten voor, tijdens of na het slikken. Hoesten zorgt ervoor dat het voedsel weer uit de luchtpijp schiet, zodat het niet in de longen komt.
Bij luchtwegmalacie is de wand van de luchtpijp niet stevig genoeg. De luchtpijp blijft dan niet goed open staan tijdens de uitademing en soms ook niet tijdens de inademing. Ook kan de luchtpijp volledig dichtklappen.
De trachea of luchtpijp is het bovenste deel van de luchtwegen en wordt door het strottenhoofd gescheiden van de keelholte. De trachea bestaat uit geribbeld kraakbeen dat ongeveer 10 cm omlaag gaat naar de bronchi van de longen.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Tracheahypoplasie is een aandoening waarbij er sprake is van onvoldoende ontwikkeling van ringen die de luchtpijp vorm geven. Deze groei heeft als gevolg dat de luchtpijp nauwer is dan normaal. De ademhaling wordt sterk bemoeilijkt, doordat de lucht door een smallere buis moet ("ademhalen door een rietje").
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Het gevoel een brok in de keel te hebben heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken.
Een brok in de keel-gevoel wordt ook wel 'globusgevoel' genoemd. Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt vaak voor; tot wel 45% van de mensen heeft hier wel eens last van. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het globusgevoel.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
De longen bevinden zich achter het borstbeen, aan weerszijden van het hart. Pijn in, op of achter de longen kan verschillende oorzaken hebben.
Bij mensen en andere landzoogdieren zit de opening van de luchtpijp heel dicht bij die van de slokdarm. Dat is riskant bij het slikken, want je kunt makkelijk iets in het verkeerde keelgat krijgen. Maar daar heeft de evolutie iets op gevonden: als je slikt, sluit het strotklepje je luchtpijp af.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in de fluimen kan wijzen op infectie of andere aandoening en rapporteert u best aan de huisarts. Een veel voorkomende klacht bij COPD is benauwd zijn of het continue gevoel te hebben van een tekort aan lucht. Sommige hebben een piepende ademhaling.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Heet water met citroen en honing is het ultieme wondermiddel tegen een vervelende hoest. Pers een halve citroen in een kop gekookt water, voeg er twee theelepels honing aan toe en roer het geheel. Et voilà, het hoesten neemt af.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Waar ligt de slokdarm? De slokdarm ligt voor het grootste deel in je borstholte. De luchtpijp ligt erachter. Ook de wervelkolom, het hart en de maag liggen in de buurt van de slokdarm.
Om de wand van de luchtpijp zitten kraakbeenringen en steunend weefsel die de luchtpijp openhouden. Zo kan de lucht er goed doorheen stromen. Als dit weefsel minder stevig is beweegt de luchtpijp mee met de ademhaling waardoor de doorgang smaller wordt.