De eerste kernbom is ontwikkeld en tot ontploffing gebracht tijdens het Manhattanproject onder leiding van de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer.
Het Amerikaanse leger vroeg Robert Oppenheimer in 1942 om het lab op te richten. Hier werden de beste theoretisch natuurkundigen van het land samengebracht. Hun doel? De allereerste atoombom maken.
Op 6 augustus 1945 werd tijdens een luchtaanval de eerste atoombom op Hiroshima gegooid. De vernietigende kracht van de bom was enorm, en alles binnen een straal van twee kilometer werd vernietigd. Duizenden mensen kwamen om het leven. Na de oorlog is er enorm hard gewerkt aan de wederopbouw.
Julius Robert Oppenheimer (New York, 22 april 1904 – Princeton (New Jersey), 18 februari 1967) was een Amerikaanse natuurkundige. Hij verwierf vooral bekendheid als wetenschappelijk directeur van het Manhattanproject, het project waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste kernwapens ontwikkeld werden.
2,2 miljard dollar gaf de Amerikaanse regering uit aan de ontwikkeling van de atoombom. 130.000 mensen werkten van 1942 tot 1945 aan het Manhattanproject. 3 hoofdcentra vormden het werkterrein van het Manhattanproject: Oak Ridge (Tennessee), Hanford (Washington) en Los Alamos (New Mexico).
Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Amerika een atoombom op de Japanse stad Hiroshima gooide. Doel was om de Japanners tot capitulatie te dwingen en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog.
Toen ze dit met de stof uranium-235 deden, kwamen zij erachter dat de materie om wordt gezet in een gigantische hoeveelheid pure energie. Einstein is hierdoor indirect ook één van de uitvinders van zowel kernenergie als de atoombom, zonder er ooit actief aan mee te werken.
Landen met het aantal aanwezige kernwapens
Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996)
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
De reden voor het aanvallen van Japan met atoombommen was om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Een sneller einde van de oorlog betekende namelijk veel minder slachtoffers.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Op 6 augustus 1945, rond 8u15, geeft kolonel Paul Tibbets, de bevelvoerder en piloot van de Boeing B-29 Superfortress – die hijzelf naar zijn moeder “Enola Gay” genoemd heeft – Thomas Ferebee het bevel om de atoombom Little Boy' boven Hiroshima af te werpen.
De atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn twee luchtaanvallen met atoombommen die in 1945 door de Amerikaanse luchtmacht zijn uitgevoerd. Op 6 augustus werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd en op 9 augustus de stad Nagasaki. Kort daarna capituleerde het Japans Keizerrijk onvoorwaardelijk.
«Einstein wordt vaak beschuldigd of geprezen of gecrediteerd met deze ellendige bommen.Naar mijn mening is dat niet waar», zei Oppenheimer.
Negen landen in de wereld hebben kernwapens: de Verenigde Staten, Frankrijk, Pakistan, India, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Noord-Korea.
Verbod kernwapens
De gevolgen van een atoombom zijn desastreus volgens Hoogenkamp. In het gebied waar een kernbom neerkomt wordt alles in de straal van vijftig kilometer vernietigd door de hitte en de onttrekking van de zuurstof, legt Hoogenkamp uit.
Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze drietraps waterstofbom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bommen, die waren ontwikkeld in de Verenigde Staten, kostten veel mensenlevens en maakten een einde aan het Japanse keizerrijk.
Welke landen hebben een waterstofbom? ,,Er zijn maar een paar landen die het - voor zover we weten - gelukt is een waterstofbom te maken. Dat zijn ten eerste de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Bij 'ideale omstandigheden' zouden er ruim 52.000 doden vallen. Bevind je je op 300 meter van de inslag, ergens tussen de Herengracht en de Oudezijds Voorburgwal, dan houdt het na de lichtflits op. Dan ben je namelijk in een keer dood door een vuurbal die dit hele gebied verzwelgt. Overlevingskansen: nul.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht. Wist u dat: Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen. Een omgevingstemperatuur van 14°C tot 20°C is het meest geschikt voor de slaapkamer.
Einstein stierf in zijn slaap in een ziekenhuis in Princeton op 18 april 1955. Hij was opgenomen vanwege een gebarsten aneurysma (verwijding) van de aorta. Zijn artsen wilden hem opereren maar Einstein weigerde dit, omdat hij zijn leven niet onnodig wilde rekken maar waardig wilde sterven.
Einstein considered himself to be Swiss. Einstein was born on March 14, 1879 in the city of Ulm , Württemberg, Germany.