Coevorden is typisch een regio waar de pittoreske dorpen en de natuur de typische Drentse sfeer uitademen en waar je heerlijk tot rust komt. In de stad voel je in het Stedelijk museum nog altijd de sporen van het verleden vol strijd; hier zijn cultuur en historie volop te beleven.
Die geschiedenis is roerig, met vele belegeringen, bezettingen en verwoestingen. Veel oude gebouwen zijn in die verschillende strijden verloren gegaan, maar sommige zijn herbouwd, zoals het kasteel. Nu is Coevorden een knusse stad die vooral bekend is door de ganzenmarkt.
Het verlenen van deze stadsrechten maakt Coevorden tot de oudste stad van de provincie Drenthe, want de andere Drentse steden verkregen hun stadsrechten pas later, zoals Assen in 1809 en Meppel in 1815.
Ontstaan Coevorden
Het dorp ontstond bij een ondiepe plaats in een riviertje, dit noemen we een voorde. Door de voorde konden koeien lopen, daarom de naam Koe-voorde. Later werd dit Coevorden.
- De gemeente Coevorden omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Aalden, Benneveld, Dalen, Dalerpeel, Dalerveen, De Kiel, Erm, Gees, Geesbrug, 't Haantje, Holsloot, Meppen, Nieuwlande (deels), Noord-Sleen, Oosterhesselen, Schoonoord, Sleen, Steenwijksmoer, Stieltjeskanaal, Wachtum, Wezup, Wezuperbrug, ...
Coevorden was vroeger een van de belangrijkste vestingsteden van het land en is de oudste stad van Drenthe. De eerste vermelding van de plaatsnaam komt uit 1036, in de naam van Fredericus van Coevorden.De eerste schriftelijke vermelding van Coevorden dateert van 1148.
"De naam Drenthe komt voor het eerst voor in de mistige middeleeuwen. Ergens in de tweede eeuw duikt voor het eerst de naam Tubantia op, dat slaat op Twente.
Coevorden is typisch een regio waar de pittoreske dorpen en de natuur de typische Drentse sfeer uitademen en waar je heerlijk tot rust komt. In de stad voel je in het Stedelijk museum nog altijd de sporen van het verleden vol strijd; hier zijn cultuur en historie volop te beleven.
Drenthe, de provincie die bekend is om de TT van Assen, de hunebedden en Bartje die niet wilde bidden voor bruine bonen. Maar de meeste mensen bezoeken deze provincie voor de fantastische natuurgebieden.
Klazienaveen valt onder de gemeente Emmen en had in 2019 ruim 12.000 inwoners. De plaatselijke schaapskooi is de grootste van Nederland. Ook zijn het dorp en het gebied bekend door Vincent van Gogh en de Drentse band Skik. Het veen speelt een prominente rol in Klazienaveen en de omringende dorpen en natuur.
De grootste publiekstrekker van Emmen is Wildlands Adventure Zoo Emmen, een gethematiseerd dierenpark aan de rand van het centrum. Even buiten de stad ligt het Veenpark, een openluchtmuseum. Daarnaast telt de stad liefst tien hunebedden.
Echt Drents!
Producten waarvan de meeste grondstoffen uit Drenthe komen. Een duurzame, ambachtelijke en liefdevolle bereiding.
Westerbork werd tweede en Ruinerwold eindigde als derde. In totaal werden 62.000 stemmen uitgebracht. De prijs voor Annen? Het dorp won plaatsnaamborden met daarop Het Leukste Dorp van Drenthe, een beker en 1000 euro van de provincie.
De Drentse taal hoort bij het Nedersaksisch. Dat is een verzamelnaam voor een aantal talen samen, bijvoorbeeld het Gronings en streektalen uit Overijssel en Gelderland. Ook de streektalen in het noorden van Duitsland horen bij het Nedersaksisch.
Een kamer vol met slingers, feesthoedjes en ballonnen voor de jarige Enna van der Horn-Stulp. Ze is vandaag 105 jaar geworden. Daarmee is ze de oudste inwoner van Drenthe.
De Rijksoverheid en provincies willen de Nedersaksische taal houden en het gebruik aanmoedigen. Zoals het Gronings, Drents of Twents. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal. Het wordt gesproken in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen en Overijssel.
Tot 2019 werden ganzen door de winkelstraten van Coevorden gedreven. Dit gebeurde door ganzenhoedsters in oude kledij. Door corona kon het evenement in 2020 niet doorgaan.In 2021 werd het evenement onder de toen geldende voorwaarden weer georganiseerd, echter zonder ganzen.
In Coevorden staan 15.283 woningen. 70% van de woningen in Coevorden is een koopwoning. De sociale huurwoningen vertegenwoordigen 23% van de woningvoorraad in Coevorden.
Dwingeloo is in 1181 geregistreerd in een klooster in Ruinen. De naam was eerst Twingelo. Het dorpje Lhee was eerst het grootste dorp in het schultambt, maar door de adel die in Dwingeloo ging wonen, is Dwingeloo uitgegroeid tot de hoofdplaats. Buurtschappen die bij Dwingeloo horen, waren Leggeloo en Eemster.