Brandnetel (Urtica dioica) draagt bij aan een goede afvoer van afvalstoffen, ondersteunt de bloedsomloop en helpt bij lichte gewrichtspijn. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid zeer geschikt om de bloedwaarde te optimaliseren.
Brandnetels zijn gezond voor paarden
De bladeren zijn bijvoorbeeld rijk aan terpenoïden, carotenoïden en vetzuren, maar ook aan verschillende essentiële aminozuren, chlorofyl, vitaminen, tannines, sterolen, polysacchariden, isolectinen en mineralen.
Droog de brandnetels op 68 graden gedurende ongeveer 6 uur. (de tijd is afhankelijk van de vochtigheid van de brandnetels). Brandnetels moeten volledig droog aanvoelen. U kunt gedroogde brandnetels gebruiken voor brandnetelsoep, brandnetelthee, brandnetelkroketjes en brandnetelpuree.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium en ondersteunt o.a. de lever- en nierenergie en botopbouw. Het is te gebruiken als thee, maar ook als groente in bijvoorbeeld een groentesoep.
Deze brandharen (uitsteeksels van de bladeren) bevatten namelijk stoffen als histamine en diverse zuren. De grote brandnetel wordt ook wel in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld voor soep of kruidenthee. Door de bladeren te koken of te drogen verliezen de brandharen hun werking.
De dovenetel bevat veel kalium en vitamine B en C. Dovenetels prikken niet, dus je paard kan het direct eten. Zowel de paarse als witte dovenetel mag gegeten worden en je vindt ze in bermen of randen van de wei.
Pepermunt (Mentha piperita) is goed voor een goede, ontspannen, darmwerking. Wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering en vermindert spierspanning. Werkt verkoelend en kalmerend. Essentiële olie, bitterstoffen, vitaminen B3 en B4, flavonen, rozemarijnzuur, looistoffen.
Kan goed ingezet worden bij verkoudheid, bij maag- en darmklachten en blaasontsteking. Het is dus goed voor paarden die koliekgevoelig zijn. Let wel op dat Kamille groeit op plekken bij grassoorten die koliek kunnen veroorzaken.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Droog de brandnetelblaadje voordat je ze in een afgesloten bakje opbergt. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Ook kun je brandnetel vijf minuten blancheren om ze vervolgens in de diepvries te bewaren.
Brandnetels voor paarden … goed bij veel kwalen
Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoede, zwakte en bij herstel na ziekte. Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden. Kruiden in de paardenwei kunnen een gustige werking hebben op de lichaamsprocessen. Een paar voorbeelden van eetbare planten en kruiden in de paardenweide zijn: de Paardenbloem, Fluitenkruid, witte en rode Klaver, Kamille, Madeliefje, Distel.
Werking pepermunt bij paarden
Pepermunt heeft een krampwerende functie op het maagdarmstelsel en wordt daarom veel ingezet bij koliekachtige verschijnselen. Het gaat bijvoorbeeld gasvorming tegen, maar kalmeert ook de maag. Ook bevordert pepermunt de leverfunctie en werkt het spijsverteringsbevorderend.
Tijm heeft een verzachtende invloed op kriebel in de keel en geeft verlichting op de luchtwegen. Uw paard kan opgelucht ademhalen! Tijm is goed voor een normale darmfunctie. Het bevordert tevens de inwendige reiniging en geeft ondersteuning van het lichaam en darmen tegen ongewenste indringers.
Geef tot 30 gram per dag aan een paard en tot 10 gram voor een hond.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Brandnetel zit boordevol met vitamine a, b, c en k. Het vitamine-C gehalte is zelfs 7 maal meer dan dat van een sinaasappel. Daarnaast is de plant zeer rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, ijzer, silicium.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.
Jonge netels zijn een heerlijke vervanger voor spinazie in de lente. In bijna elk recept met spinazie kan je het groen vervangen door jonge brandnetels. Voor een eenvoudig bijgerecht kan je ze best een 5-tal minuutjes stomen.