Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.
Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza's en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder. Een andere benaming voor oregano is wilde marjolein, niet te verwarren met echte marjolein.
Thee van Marjolein versterkt de zenuwen, geeft kracht en kalmte aan uitgeputte mensen. Deze thee versterkt ook de maag, en is goed ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Lekker na het eten dus! Voor 1 liter kokend water heb je 15 gram van het kruid nodig.
Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
Dit tuinkruid is goed voor het zenuwstelsel en is een natuurlijk antidepressivum. Verder is het ook goed voor stress, angst hoge bloeddruk, duizeligheid, slapeloosheid, migraine, verdriet. Marjolein stimuleert het parasympatische zenuwstelsel.
Majoraan ook bekend als marjolein
Een andere term die voor majoraan gebruikt wordt, is marjolein. Dit kruidenblog gaat over de echte marjolein. Hieraan verwant is de wilde marjolein. De wilde variant kennen we beter als oregano, waarvan de smaak wezenlijk anders is.
De smaken verschillen niet veel onderling, maar majoraan is zachter en zoeter van smaak in vergelijking met oregano. Beide kruiden kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Vers zijn de toppen van de takjes het beste, het gedroogde kruid heeft een sterker aroma.
De oude Grieken pasten het ook toe bij hoofdpijn, zweren, longziekten, astma en spasmen. In het huidige Griekenland wordt thee van oregano als volksmedicijn gebruikt bij verkoudheden, keelpijn, griep, maagzweren en andere maag-darmklachten.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliest marjolein net als veel andere kruiden een groot deel van haar smaak en geur.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!
Gedroogde marjolein
Marjolein is het kleine broertje van oregano. Dit kruid is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond Cyprus en Turkije. Zowel marjolein als oregano behoren tot het plantengeslacht van Origanum. Daarom is er weleens verwarring rond de benaming van deze kruiden.
Wilde marjolein is winterhard maar niet wintergroen. Wilde marjolein sterft dus in de winter bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.
In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen en kun je vanaf ongeveer april weer gaan oogsten.
Snoeien kan op vrijwel elk moment. Maar na de winter is het wel een must, omdat de rozemarijn snel verhout en ouder wordt. Snoei alle takken wat terug, maar nooit tot in het kale hout; zorg dat er altijd nog groen aan de takken zit. Door vormsnoei dwing je de plant om binnenin jonge takjes te maken.
De naamgeving van dit kruid is ietwat verwarrend. Echte majoraan (Origanum majorana) wordt ook wel marjolein of wilde oregano genoemd, maar dit kruid heeft ook een broertje met de naam oregano of wilde marjolein (Origanum vulgare).
Oregano heel heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd. De oregano plant groeit gemakkelijk in gematigde streken. De hoeveelheid zon heeft wel invloed op de smaak van het kruid.
Rozemarijn
Pluk de takjes in de herfst, droog ze op platen in het donker, in een goed verluchte kast. Gedroogde rozemarijn bewaar je koel en donker in een goed afgesloten pot.
Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk te vervangen is. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterraanse of Provençaalse kruiden.
Wilde marjolein is een vaste plant. In de winter zal ze haar blaadjes verliezen. In het voorjaar kan de plant ver teruggesnoeid worden en gaat dan opnieuw weer groeien. Als de plant het naar haar zin heeft kan ze zich door de enigszins verhoute uitlopers sterk vermeerderen.
Marjolein, ook wel Echte Marjolein of Majoraan genoemd, is een kruid dat vaak wordt gebruikt bij de bereiding van worsten. Daarom wordt het ook wel worstkruid genoemd. Het heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak.