Trek een lijn doorheen de twee punten en je hebt een, bij benadering, oost-westverbinding. Ga op deze lijn staan met het eerste punt, het westen, aan je linkerkant en het tweede punt, het oosten, aan je rechterkant. Nu kijk je naar het noorden.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.
Zorg dat je horloge op zonnetijd staat. Richt de kleine wijzer richting de zon. Het midden van de "kleinste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het zuiden. Het midden van de "grootste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het noorden.
Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°. Aan de hand daarvan worden de juiste graden genoteerd. Het zuidwesten kun je dus nu uitrekenen, precies tussen zuid 180° en west 270° in, dus 225°.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
Op een kompas staan ook letters. De O staat bijvoorbeeld voor oosten. En ZW voor zuidwesten. Een kompas is een handig hulpmiddel om je richting mee te bepalen.
Simpelweg werkt het als volgt: Houd je horloge horizontaal. Laat de uurwijzer (de korte wijzer dus) in de richting van de zon wijzen. Midden tussen de 12 uur-aanduiding en de (korte) uurwijzer ligt het zuiden (met de klok mee).
Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden. Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.
Zoek het noorden.
Als je Google Maps op je computer gebruikt, is de oriëntatie van de kaart altijd hetzelfde. Het noorden bevindt zich bovenaan de kaart en het zuiden onderaan. Links is altijd het westen en het oosten bevindt zich altijd rechts.
Je kaart oriënteren met je kompas doe je door je kaart te draaien tot de rode noordpijl van het kompas in dezelfde richting wijst als de noorderlijnen op je kaart. Vervolgens ga je natuurlijk weer "achter" de richting staan die je uit moet. Een kaart kan je alleen helpen als ze overeenkomt met de realiteit.
Trek een lijn doorheen de twee punten en je hebt een, bij benadering, oost-westverbinding. Ga op deze lijn staan met het eerste punt, het westen, aan je linkerkant en het tweede punt, het oosten, aan je rechterkant. Nu kijk je naar het noorden.
Bij browser Kaartversie Google de zaak is vrij eenvoudig. Zoek gewoon naar uw locatie of het gebied dat u wilt controleren en schakel de kaart naar de satellietmodus in de linkerbenedenhoek van de kaart. Er verschijnt dan een kompas aan de rechterkant boven de zoomknoppen. Standaard wijst de kaart naar het noorden.
Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag; Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
De zon komt op in het oosten, draait in de middag naar het zuiden en gaat onder in het westen.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden. Mensen vragen ook: waar is het zuiden kompas? Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer.
De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer! (en als je eenmaal weet waar de zon staat, kun je ook altijd aanwijzen wat de vier windrichtingen zijn.
Als je toestel wel de kompasfunctie heeft, maar het kompas nog steeds niet goed werkt, helpt een kalibratie meestal. Je kunt dit doen via apps van derden, zoals de app "GPS Status & Toolbox" of Google Maps. Een andere mogelijkheid is om het kompas te kalibreren met de fabrieksinstellingen.
Kompas toegang geven tot je locatie
Tik in Instellingen op 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' en schakel 'Locatievoorzieningen' in. Tik op 'Kompas' en tik vervolgens op 'Bij gebruik van app'.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen wat zich in de zomer voordoet tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel - ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait in een bepaalde hoek in een baan rond de zon waardoor de Noordpool tijdens de zomermaanden naar de zon gericht is.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.