Huisdieren moeten in principe altijd worden toegelaten, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is. Een klein appartementje is bijvoorbeeld niet geschikt voor een Duitse herder.
Hoewel het EVRM geen rechten toekent aan dieren, maar enkel aan mensen, is het verbod op het houden van huisdieren wel degelijk een beperking van de persoonlijke autonomie van de mens en moet dit dus ook getoetst worden aan het recht op privéleven uit artikel 8 EVRM.
Dieren kunnen stank- en geluidsoverlast veroorzaken en een woning beschadigen. Veel verhuurders kiezen er daarom voor een verbod op huisdieren op te nemen in het huurcontract. Zo'n verbod gaat alleen niet altijd op.
In een huurcontract mogen geen dingen staan die in tegenspraak zijn met de wet. Huurrecht is namelijk bindend recht. Er zijn onder andere wettelijke regels voor de opzegtermijn, de maximale huurprijs, bijkomende kosten en onderhoudsverplichtingen.
Vooral honden en katten zijn populair. Zo'n 2,9 miljoen huiskatten lopen er in Nederland rond. Zo'n grote dierenpopulatie is vaak vragen om problemen. Blaffende honden, stinkende katten en kraaiende hanen zijn een belangrijke bron van burenfrustraties.
Voor een blaffende hond kan een boete worden opgelegd van 130 euro. Een rare maatregel, vindt hondentrainer Martin Gaus. Het idee van de boete is om baasjes wiens honden onophoudelijk voor overlast zorgen aan te pakken.
Je kunt je afvragen hoelang de honden mogen blaffen om te voldoen aan 50 dB(A). De NSG heeft een richtlijn uitgegeven voor de beoordeling van hinder door hondengeblaf. Als je de berekening van de NSG volgt en uitgaat van een impulstoeslag van 5 dB, kom je uit op een maximale blaftijd van een halve minuut.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
In een huurcontract leg je afspraken vast over de verhuur van bijvoorbeeld een (vakantie)woning, kamer of bedrijfsruimte. Bij een huurovereenkomst zijn er twee partijen: de huurder en verhuurder.De huurder en verhuurder hebben allebei rechten en plichten.
Een verbod kan enkel maar wanneer het reglement van het appartementsgebouw het houden van huisdieren verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor het houden van een bepaald dier.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
Onder kleine huisdieren verstaan we konijnen, knaagdieren, fretten en vogels. Allemaal dieren die gekozen kunnen worden wanneer je niet veel woonruimte beschikbaar hebt, zoals in een appartement of een huis met een kleine tuin. Of als je geen tijd hebt voor lange wandelingen met een hond.
Een verhuurder mag alleen een verhuurde ruimte betreden als hij of zij een rede daarvoor heeft die binnen de zogenaamde “verhuurderstaak” valt. Een verhuurder mag altijd besluiten om sloten te vervangen.
Minister waarschuwt verhuurder met babyverbod: kinderen krijgen is grondrecht. Verhuurders van woningen mogen niet van hun huurders verlangen dat ze geen baby's krijgen. Als ze op grond daarvan worden geweigerd of uit huis worden gezet, dan moet de rechter oordelen dat een grondrecht wordt overtreden.
Hoeveel huisdieren mag ik hebben? U mag maximaal 5 kleine dieren houden (honden, katten, konijnen, chinchilla's, Vietnamese varkens, nertsen, schapen, geiten en dwerggeiten, slangen, enz.)
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Een verhuurder van een woning heeft eigenlijk drie hoofdverplichtingen die dagelijks moeten worden uitgevoerd. De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen.
Bezoekrecht. De verhuurder beschikt wel over bezoekrecht. Zo mag de verhuurder - in samenspraak met de huurder - bijvoorbeeld één keer per jaar langskomen om na te gaan of de huurder zijn verplichtingen nakomt om het pand als 'goede huisvader' te beheren (inspectie).
De meeste verhuurders vragen (uiteindelijk) om een loonstrook, werkgeversverklaring of een ander bewijs van jouw inkomen. Voor ondernemers is dat meestal de IB-aangifte en/ of jaarcijfers. Daarnaast vraagt een verhuurder om een identiteitsbewijs.
Overlast van de buren
Een huurder kan overlast of hinder ondervinden van zijn buurman en dient zijn buurman hierop aan te spreken. Onder overlast valt onder andere geluidsoverlast, stankoverlast, bedreigingen, het gooien van afval over de schutting, enzovoorts (artikel 5:37 jo 6:162 BW).
De regelgeving bepaalt wat er kan worden doorgerekend aan de huurder, zelfs al staat er iets anders in het contract. Energieverbruik en kleine herstellingen kunnen bijvoorbeeld worden doorgerekend aan de huurder. Kosten van de syndicus kunnen voor 34% worden doorgerekend en kosten voor een conciërge voor maximum 75%.
Je moet een bepaald geluid van de huisdieren van je buren accepteren. Zeker in de stad. Alleen als de geluidsoverlast onredelijk is, kun je als klager in je recht staan.
Overlast van dieren (blaffende honden e.d.) via 0900-8844; (Overlast van) zwerfkatten: mail de Dierenbescherming; Vermiste/gevonden huisdieren: lokale dierenambulance.
Wellicht kom je samen tot een oplossing. Een oplossing is om de hond een anti blafband aan te meten. Met zo'n trainingshalsband voor de hond wordt het blaffen verminderd. Een blafband zorgt door middel van trillingen, geluid of een statische correctie ervoor dat het blaffen stopt.