Tussen echtelieden bestaat geen verjaring. Daarom wordt in de akte huwelijkse voorwaarden vaak een korte vervaltermijn van een jaar overeengekomen. Verrekent men na dat jaar niet dan is de consequentie dat de actie is verjaard en partijen geen verrekening meer kunnen vorderen.
In de rechtspraak wordt ervanuit gegaan dat vorderingen tussen echtgenoten tijdens het huwelijk niet verjaren. Na de echtscheiding kan de vordering tot verrekening wel verjaren; volgens de wet verjaart een vordering tot periodieke verrekening drie jaar na de beëindiging van het huwelijk.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Tegenwoordig krijgt de langstlevende partner automatisch de erfenis, zelfs als er bijzondere huwelijkse voorwaarden zijn, met koude uitsluiting, zoals dat heet. Kinderen erven een kindsdeel, maar ontvangen dat pas na het overlijden van de langstlevende.
Door het opheffen van de huwelijkse voorwaarden ontstaat er alsnog een algehele gemeenschap van goederen. Dit kan handig zijn als je op de leeftijd bent gekomen dat je stopt met jouw beroep of bedrijf, en als vermogen zich heeft opgehoopt bij een van de beide echtgenoten.
Huwelijkse voorwaarden: de verdeling van de bezittingen na de echtscheiding. Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die voor of tijdens het huwelijk bij een notaris kunnen worden opgesteld. In deze huwelijkse voorwaarden kunt u regelen dat u beiden (voor een deel) gescheiden vermogens houdt tijdens het huwelijk.
Een nadeel aan huwelijkse voorwaarden is wel, dat de partner die geen vermogen heeft en ook geen inkomen verwerft, er tijdens het huwelijk ook niets bij zal krijgen. De partner zonder inkomen deelt officieel niet mee in de inkomsten van de ander.
De drie soorten huwelijkse voorwaarden die grofweg kunnen worden onderscheiden zijn de 'koude uitsluiting', de verrekenstelsels en de beperkte gemeenschap.
De meeste stellen laten samen met hun nieuwe voorwaarden ook een testament en een volmacht maken door de notaris. Maar is dat al in orde? Dan zal het opheffen van je huwelijkse voorwaarden tussen de € 500,- en € 750,- gaan kosten. Dit is inclusief de kosten voor het bewaren van de akte door de rechtbank.
Tot 1 januari 2012 was voor het wijzigen (of opstellen) van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk de toestemming van de rechtbank nodig. Inmiddels is dat niet meer het geval. Huwelijkse voorwaarden kunnen nu relatief simpel gewijzigd worden bij de notaris.
Tijdens huwelijk kunt u uw huwelijksvoorwaarden wijzigen naar algehele gemeenschap van goederen. Een dergelijke akte behoeft de goedkeuring van de rechter, welke de notaris voor u zal aanvragen.
Huwelijkse voorwaarden hebben niet het effect van een testament. In je huwelijkse voorwaarden bepaal je niet wie je erfgenamen zijn. Alleen de vermogensrechtelijke verhouding tussen de beide echtgenoten tijdens het huwelijk (vragen als wat is van wie, wie is voor welke schulden aansprakelijk) is geregeld.
Bij jouw overlijden zal dus eerst via de huwelijkse voorwaarden worden vastgesteld wat jouw vermogen is. Vervolgens zal voor de vraag wie jouw vermogen erft naar het testament worden gekeken. Ook bij de afwikkeling van een echtscheiding zal eerst worden gekeken naar jullie huwelijkse voorwaarden.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
Echtgenoten kunnen in de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding vastleggen met een vervalbeding. Een vervalbeding voorkomt dat aan het einde van het huwelijk een vordering tot verrekening ontstaat voor de periode waarin geen uitvoering is gegeven aan de periodieke verrekening.
Koude uitsluiting is het uitsluiten van elke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap tussen u en uw partner. Om dit te doen heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodig.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen. Tenzij er in het testament of de schenkingsakte een uitsluitingsclausule is opgenomen.
Gemiddeld duurt het omzetten rond de twee weken, inclusief de vereiste inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister van de rechtbank. Let wel op: wijzigingen (en dus de huwelijkse voorwaarden) gaan pas in na de inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister.
Op maat gemaakte voorwaarden kosten tijd. De notaris bereidt dit samen met u voor. De kosten voor een akte beginnen gemiddeld rond de 700 euro (inclusief btw en 191 euro voor de inschrijving van de akte in het huwelijksgoederenregister). De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie.
Kan men een huwelijkscontract maken of wijzigen tijdens het huwelijk? De echtgenoten kunnen, indien zij dit wensen, tijdens hun huwelijk hun stelsel wijzigen. Ook als men nog geen huwelijkscontract heeft, kan men door een nieuw contract afwijken van het wettelijk stelsel.
Kunnen wij nu tijdens ons huwelijk dat veranderen in huwelijkse voorwaarden? Ja, dat kan. Je kan tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden opstellen. Deze gaan in op het moment dat ze bij de notaris zijn ondertekend en kenbaar zijn gemaakt.
Sinds begin 2018 is het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderd naar trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden). In 2020 is dat niet anders, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere vorm van trouwen.
Of u nu gehuwd bent onder een gemeenschapsstelsel of een stelsel van scheiding van goederen, hetgeen u uit erfenis verkrijgt behoort steeds tot uw eigen vermogen. Uw partner krijgt dus geen eigendomsrechten in de goederen die u uit erfenis verkrijgt.
Meestal wordt de uitsluiting aangevuld aan met verrekenbedingen: bij het aangaan en tijdens het huwelijk blijven de vermogens gescheiden, maar tussentijds en/of aan het einde wordt onderling afgerekend. Door deze “warme uitsluiting” ontstaat een evenwichtiger systeem, waarbij men zelf kan bepalen hoe ver dat gaat.