Ingrediënten. Ayran wordt samengesteld uit een deel yoghurt, drie delen water en een beetje zout. De commercieel vervaardigde versie bevat meestal deze basis hoewel er ook varianten verkocht worden met citroensap, peper, basilicum, muntblad of toegevoegde room.
Surprise surprise, ayran bestaat dan ook uit water, zout en yoghurt. Je kan het vergelijken met de consistentie van een drinkyoghurt, maar dan ongezoet en met de smaak van bijvoorbeeld karnemelk of kefir.
een drankje genaamd Ayran. Eigenlijk gemaakt van gegiste geitenmelk een soort geiten karnemelk. Dit word gedronken in het hele woongebied van de Turkse en Mongoolse nomaden. In Mongolie heet deze drank Airag en is licht mousserend en heeft een yoghurt smaak.
Ayran is een yoghurtdrank die heel vaak gedronken wordt in Turkije. Het wordt gemaakt door yoghurt te mengen met water en zout. Deze verfrissende drank met een schuimkraag misschien ken je van je vakanties bij je maaltijden zoals kebaps, doner, lahmacun of gewoon bij knapperige simit.
Yoghurt en water worden met wat zout in van kok tot kok verschillende verhoudingen gemengd tot ayran. Vaak gaat het om gelijke hoeveelheden yoghurt en water. Ayran kan worden opgeleukt met munt voor een extra verfrissend effect.
Airag is licht mousserend en heeft een yoghurtsmaak. Ayran wordt ook veel gedronken in het Midden-Oosten en Europa. In Bulgarije wordt deze drank gemaakt van Bulgaarse yoghurt, aangelengd met water. De smaak lijkt op die van karnemelk.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Ayran is een Turkse drank op basis van yoghurt. Het drankje wordt bereid door yoghurt te verdunnen met water en hier zout aan toe te voegen. Het heeft een romige, maar lichte en verfrissende smaak met schuimlaag aan de bovenkant.
Omschrijving. Turkse frisdank van joghurt, gepasteuriseerd.
Kefir is een eeuwenoude gefermenteerde drank op basis van water (waterkefir) of melksoorten (melkkefir). Aan de basis wordt een unieke bacterie –en gistcultuur toegevoegd, de zogeheten kefirkorrels. Na de fermentatie is de kefirdrank rijk aan een enorm breed scala aan essentiële voedingsstoffen.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
De melk is slechts gefermenteerd waardoor het lichaam deze zuivel makkelijker kan verteren. RauwPower Ayran is niet alleen gezond maar smaakt ook nog eens lekker. De smaak is friszuur, een beetje zout en romig.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Welke yoghurt is de beste keuze om af te vallen? Volgens het Voedingscentrum kun je voor je gezondheid het beste kiezen voor magere of halfvolle yoghurt als je wilt afvallen. Uiteraard bedoelen ze daarmee de 'naturel' variant, zonder toegevoegde suiker.
Net als melk, karnemelk, yoghurt en andere zuivel zonder toegevoegde suiker, past dit type zuivel prima in een gezond voedingspatroon. Het is een bron van waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (proteïne), calcium en vitamine b12.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Yakult bevat een grote hoeveelheid gezonde darmbacteriën, wat erg gezond is. De keerzijde is wel dat dit type yoghurt ook veel suikers bevat, wat weer minder gezond is. Yakult komt oorspronkelijk uit Japan en is een prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.