Wapserveen en Dwingeloo De dorpen waar de wolf tot en met juli vooral toesloeg zijn Wapserveen en Appelscha in Friesland.
Komst van de wolf in Friesland
In 2022 is er met de geboorte van welpen op de grens van Zuidoost-Fryslân en Zuidwest-Drenthe een wolvenroedel ontstaan.
In Drenthe en Friesland worden relatief veel schapen en ook andere dieren aangevallen door wolven. Het verzet tegen het roofdier in die provincies is groot en veel inwoners zouden ook bang zijn. In het gebied zitten twee wolvenroedels.
Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
Veel wolven gaan 's nachts op jacht. Maar als er genoeg rust is in hun leefgebied, zijn ze ook regelmatig overdag op pad. Het jagen is echt teamwerk! Terwijl de ene wolf een kudde herten uit elkaar probeert te drijven, kan een ander in een hinderlaag wachten om tevoorschijn te springen.
De reden waarom de mens op wolven jaagt zijn divers: bescherming van mensen en vee, opbrengst van de huid, sport en vermaak. De jacht op wolven dateert van circa 14.000 jaar geleden, wanneer wolven een bedreiging gaan vormen voor nederzettingen van de neolithische mens.
De wolf in Nederland
De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen. De afgelopen jaren ontstonden er meer wolvenroedels- en paren.
Zwerfwolven. De twee wolven lopen al langer rond in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland, maar werden eerst nog gezien als zwerfwolven. De vrouwelijke wolf GW2090f is afkomstig uit de roedel nabij Barnstorf in de Duitse deelstaat Nedersaksen en werd in april 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld.
Vanaf 2015 doken in Nederland wolven op vanuit Duitsland. Eerst als zwervers, maar al snel als blijvertjes. In 2019 werden op de Veluwe de eerste welpen geboren. Een teken dat de wolf voldoende rust en voedsel vindt in ons drukbevolkte land.
De glazuur is meestal roze, maar oranjekoek dankt haar naam aan de sinaasappelschillen die verwerkt worden in het deeg. En laat die nou net oranje zijn. Ook sporten zoals het kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen zijn echt typisch Fries. En misschien wel een van de meest bekende Friese symbolen?
Het meest bekend is het Friese paard.
Het Friese paard, afgekort de "Fries", is het oudste inheemse paardenras van Nederland. Het ras wordt ook wel de "Zwarte parel van Friesland" genoemd.
Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden
Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom? Het belangrijkste is om kalm te blijven en flink afstand te houden van het dier als een wolf op uw pad komt. Dat geldt overigens ook voor andere dieren, zoals wilde zwijnen of edelherten.
Je hoeft je geen zorgen te maken, want de kans dat de wolf je aanvalt is heel klein, zegt Jansman. "Sommige mensen zeggen: geniet en maak een mooie foto. Het is een hele unieke ervaring. Je hoeft er echt niet bang voor te zijn." Als een jonge wolf op afstand een stukje meeloopt, is dat dus natuurlijk gedrag.
Wolven hebben eigenlijk bijna geen vijanden. De grootse vijand zijn wij: de mens. Met name vroeger is er veel door mensen op wolven gejaagd, omdat de dieren vaak schapen van boeren doodden. Daarnaast vormen alleen tijgers een gevaar voor wolven: ze jagen op dezelfde dieren, dus vormen concurrentie voor elkaar.
Het kerngebied van de wolf of wolven op de Noord-Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Nunspeet, Epe en Apeldoorn aan elkaar grenzen. Het kerngebied van de wolf op de Midden Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Apeldoorn, Barneveld en Ede aan elkaar grenzen.
Een wolvenroedel bestaat uit een wolvenpaar met jongen. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren. Zeven roedels leven op de Veluwe, twee leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Er leven volgens BIJ12 tientallen wolven in Nederland, maar het is lastig te zeggen hoeveel het er precies zijn.