De laatste fase van de voedselketen is consumptie. In deze fase wordt het voedsel gegeten (hopelijk). Er zijn veel redenen waarom voedsel thuis wordt verspild, maar gelukkig zijn er ook veel dingen die we kunnen doen om dit te voorkomen.
Zo'n 14% van alle voedselverspilling vindt plaats in horecagelegenheden (restaurants, catering, hotels e.d.). Dit komt vaak door te grote porties, strenge voedselveiligheidseisen, slechte inkoop of simpelweg een gebrek aan creativiteit om bruikbare producten nog te verwerken in gerechten.
Jaarlijks verdwijnt volgens het Voedingscentrum zo'n 180.000 ton voedsel in de prullenbak van de supermarkten. En de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo'n 41 kilo eten weg.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
In plaats van andere eiwitbronnen te gebruiken, kan voedselafval worden hergebruikt in voedsel. Aan de andere kant kan voedselafval ook worden gerecycleerd tot biogas of compost dat vervolgens kan worden gebruikt voor energie of als meststof.
Jaarlijks gooit de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton aan voedsel weg. Dat zijn ongeveer 80 miljoen borden. Dit gebeurt zowel in de keuken als bij de gast. Grootste boosdoener is nog altijd de (te) grote porties die veel restaurateurs aan hun gasten serveren.
Besparen én minder verspillen.
In ruim 600 winkels bieden we producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag aan tegen een bedrag van € 0,50, € 1,00 of € 2,50. Je vindt deze producten in het speciale 'Samen minder Verspillen' schap. Hier vind je verse producten zoals vlees, vis, verse sappen en gekoeld fruit.
Denk aan bedrijven als Kromkommer, The Ketchup Project, De Verspillingsfabriek, Twisted Jams, Coco Conserven en vele anderen. Ook deze bedrijven pakken voedselverspilling op een positieve manier aan door te laten zien dat het ook anders kan. Zo ontwikkelen ze mooie producten van voedsel dat anders verspild zou worden.
Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Het is een derde deel van al het geproduceerde voedsel. Door de hele voedselproductie- en consumptieketen, kortweg de voedselketen, vindt verspilling plaats.
Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat bananen de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het Verenigd Koninkrijk worden er maar liefst 1,4 miljoen bananen weggegooid op dagbasis (The Guardian, 2017).
Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid.
Uit ramingen blijkt dat er in de EU jaarlijks 88 miljoen ton voedselafval wordt gegenereerd. Dit komt overeen met 173 kg per persoon.
Hoeveel voedsel verspilt de consument? Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar (pppj) aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen, zoals soepen, sauzen, vetten en zuivel) .
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Voedselproductie heeft hierdoor een grote impact op het milieu en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig.
Vanaf vandaag kunnen klanten via de AH app in alle Nederlandse Albert Heijn-winkels AH Overblijvers-pakketten reserveren en kopen. Overblijvers zijn producten die aan het eind van de dag overblijven en een naderende houdbaarheidsdatum hebben of uit het assortiment gaan.
Supermarkt Jumbo kondigde onlangs aan de samenwerking met Too Good To Go, een app die voedselverspilling tegengaat, stop te zetten en te kiezen voor een eigen systeem. De franchisers van Jumbo blijven echter wel van de dienst gebruikmaken. Dat schrijft RetailTrends.
Voedselverspilling is een groot probleem: wereldwijd wordt er namelijk 1,3 miljard ton voedsel per jaar weg gegooid. Dit is maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel (FAO, 2011).
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
Het is interessant om te zien wat de meest verspilde producten zijn. Zo gooien we per persoon 7,3 kilo brood en deegwaren weg, 5,1 kilo zuivel, 3,7 kilo groente, 3 kilo fruit en 2,9 kilo aardappelen. Bij dranken gaat het om 23 liter koffie en thee, 10 liter melk en zuiveldrank en 6 liter frisdrank en sap.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.