Waarom kiezen voor een flûte? Bij Champagne heb je te maken met een bruisende wijn. Door de aanraking met minuscule hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat er een stroom aan belletjes van koolzuurgas. Dat ontsnapt uit het glas, deze stroom belletjes heeft een bepaalde lengte nodig om zich goed te vormen.
Je kunt glazen het beste met de hand afwassen in warm water zonder afwasmiddel. Hierdoor voorkom je kalkaanslag en blijft je glas langer mooi. Warm water is voldoende om de wijnaroma's uit een glas te verwijderen.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Hoeveel ml/cl is een glas wijn of champagne? De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter.
Voor champagne wordt de zogenaamde flûte gebruikt, een hoog smal glas. Champagne in een gewoon wijnglas serveren is geen goed idee.
Een champagneglas heet officieel een 'flûte'. Een flûte-glas is vaak heel recht geblazen.
Door de aanraking van de Champagne met minuscule hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat de prachtige belletjes stroom van koolzuurgas. Dat ontsnap uit het glas Champagne. Deze 'belletjes stroom' heeft een bepaalde 'lengte' in het glas nodig om zich goed te vormen.
Uit een standaardfles schenk je zo'n 6 tot 7 glazen champagne. Hierboven zie je respectievelijk een demi-bouteille (375 ml), een standaardfles (75 cl), de Magnum (1,5 liter), Jeroboam (3 liter), Methusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter) en Nebuchadnezar (15 liter).
Cava kan je best - zoals alle schuimwijnen - niet te koud serveren. Rond de 6 à 8 graden is ideaal. Schuimwijn wordt al vaak heel vroeg in de ijsemmer geplaatst, waardoor hij afkoelt tot 1 of 2 graden. De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut. Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Een champagneglas is een glas met een voetje en steel, speciaal gemaakt voor het drinken van champagne. De twee meest voorkomende soorten champagneglazen zijn de coupe en de flûte. Door het voetje wat de glazen hebben, kan je het glas vasthouden zonder de temperatuur te veranderen.
Het champagne glas bestaat net zoals een wijnglas uit een voet, steel en kelk. De lange steel voorkomt dat je handen de champagne opwarmen. Welk glas je ook kiest, de bubbels zijn het belangrijkst. Wanneer je deze dus niet kan zien, is je glaskeuze al verkeerd.
Een mousserende wijn als champagne of cava, schenk je in een hoog, smal wijnglas, flûte genoemd. Het glas maakt de mousse (de bubbels) goed zichtbaar en zorgt dat ze ook zo lang mogelijk in het wijnglas blijven. Drink je een zoete mousserende wijn dan heeft een breed laag glas de voorkeur.
Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.