Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Regen, zon en tocht
Regen en tocht moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Het is dus belangrijk om het hok op een plaats te zetten waar het niet inregent. Ook moet de wind niet vol op het hok staan. Het hok moet dus op een beschutte locatie komen te staan.
Veelgebruikte bodembedekkers voor in een toiletbak zijn: strokorrels, geperste houtkorrels, geperste papierkorrels, hennepvezel en vlas. Het is aan te raden om hooi in of in de buurt van de toiletbak te leggen of hangen. Konijnen vinden het vaak prettig om op hooi te knabbelen terwijl ze aan het keutelen zijn.
Een handig hulpmiddel is het konijnentoilet. Dit zorgt ervoor dat uw konijn snel en gemakkelijk zindelijk wordt, zodat het niet zijn/haar behoefte overal in het hok doet en u niet iedere keer het hok in het geheel schoon hoeft te maken. Het advies is om het konijnentoilet twee tot drie keer in de week schoon te maken.
Konijnen doen hun behoeft graag waar het zacht is. In de natuur zoeken ze ook altijd een zacht hoop grond/zand op. Door extra veel (absorberend) bodembedekker in het toiletje toe doen en heel weinig in het hok dan is de keuze van het konijn om op het toilet te zitten, omdat het daar zacht is.
Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium.
Waarschijnlijk duurt het gemiddeld een paar weken totdat je konijn zindelijk is. Vooral belangrijk is dat je zo lang mogelijk door blijft zetten, en niet na een dag al stopt omdat je denkt dat het niet meer gaat lukken. Wees dus niet ongeduldig, want geen enkel konijn is van de ene op de andere dag zindelijk.
Het konijnenhok schoonmaken
Het algemene advies is om de vieze plekken dagelijks schoon te maken en al het vieze stro en hooi te vervangen door schoon stro en hooi. Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten.
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.
Welke maat? Als je konijn ontspannen op 4 poten rust en je zou de omtrek daarvan tekenen moet de plasbak een maatje groter zijn dus tel er overal na de omtrek min. 5 cm bij op en je hebt de grote van je konijnen toilet. Neem hem liever groter, ruimer dan kleiner!
De slaaphouding kan per konijn verschillen (net als bij mensen toch?) Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Kies een plek met voldoende schaduw en zoveel mogelijk uit te wind zodat de konijnen niet op de tocht zitten. Verder is een goede afwatering belangrijk voor de levensduur van het hok en de ren om schimmel en rot te voorkomen.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Stro isoleert goed bij kou, en de konijnen kunnen er dan een lekker holletje in maken waar ze bij nachtvorst kunnen schuilen. Voor binnenkonijnen hoeft er geen bodembedekking in het nachthok. Het mag wel, maar een lekker kleedje, dekentje of kussentje is ook goed.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Kooi als veilige haven
Ook konijnen die altijd vrij in huis mogen rondlopen hebben een kooi nodig. De kooi is het nest van je konijn, konijnen vinden het fijn om een veilig stukje voor zichzelf te hebben. Zet de kooi op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo.
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen.