U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Als u zelf ontslag neemt, krijgt u geen WW-uitkering. Want u krijgt alleen WW als het niet uw eigen schuld is dat u werkloos bent. Neem daarom pas ontslag als u een andere baan heeft.
Je verliest je inkomen, je ontslagbescherming, het recht op een ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Zoek dit goed uit voordat je ontslag neemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
U kunt per direct ontslag nemen en uw contract opzeggen. Uw dienstverband stopt dan meteen.
Je hebt met je medewerker schriftelijke afspraken gemaakt over het opnemen van vakantiedagen (in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek). Of er gelden aparte regels vanuit de cao. Hierin kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat de medewerker niet meer dan twee weken achtereenvolgens op mag nemen.
Alleen bij zwaarwegende redenen kan de werkgever een werknemer weigeren zijn vakantiedagen op te nemen bij einde dienstverband. Wettelijke vakantiedagen dienen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd te worden opgenomen.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Het belangrijkste voordeel van ontslag via een vaststellingsovereenkomst is dat er geen ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter gevoerd hoeft te worden. Jouw werkgever vermijdt daarmee het risico dat hij de ontslagprocedure verliest of misschien een (veel) hogere transitievergoeding moet betalen.
Let op dat u bij ontslag met wederzijds goedvinden geen transitievergoeding krijgt. U onderhandelt zelf over uw eventuele financiële vergoeding. U bent niet ziek. Dit is belangrijk want als u akkoord gaat met uw ontslag terwijl u ziek bent, krijgt u misschien geen uitkering.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Wie tijdens een periode van ziekte ontslagen wordt, wordt geldig ontslagen, doch de opzeggingstermijn begint pas te lopen na de ziekteperiode. Wie tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, ziet tijdens de periode van ziekte de opzeggingstermijn geschorst.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Dan kunt u in veel gevallen aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Er bestaan 2 soorten ontslagvergoedingen: de Transitievergoeding. en de Billijke vergoeding.
De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: je maandsalaris en de duur van het dienstverband. Grof gezegd bedraagt die vergoeding 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar. Dus als je 6 jaar hebt gewerkt is de transitievergoeding 2 bruto maandsalarissen.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Opzegging met instemming: dit is een eenzijdige opzegging door uw werkgever. U moet hier schriftelijk mee instemmen. U heeft recht op de wettelijke transitievergoeding.
Als u het initiatief neemt om uw werknemer te ontslaan of zijn contract niet te verlengen, dan heeft hij recht op een vergoeding. Deze vergoeding heet de transitievergoeding. Een werknemer kan de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken om zich om te scholen of om een eigen bedrijf te beginnen.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar.Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).