Google Play-services verbindt apps met andere Google-services, zoals Inloggen bij Google en Google Maps. Google Play-services is niet hetzelfde als de Google Play Store-app en wordt meegeleverd met Android. Google Play-services zorgt er niet voor dat je batterij sneller leegraakt en gebruikt niet veel mobiele data.
Het zijn de “gevaarlijke” machtigingen waarvoor Android uw toestemming nodig heeft. Deze "gevaarlijke” machtigingen zijn bijvoorbeeld toegang uw belgeschiedenis, privéberichten, locatie, camera, microfoon, enzovoort.
Wat gebeurt er wanneer u gegevens wist
Wanneer u gegevens of opslag van een app wist, worden de gegevens van die app verwijderd. En als dat gebeurt, zal uw app zich gedragen als een pas geïnstalleerde app. U moet opnieuw inloggen, de benodigde rechten verlenen, meldingsinstellingen wijzigen en soortgelijke dingen.
Als je de melding 'Google Play Store gestopt' krijgt, net nadat je een app hebt gedownload en geïnstalleerd, dan kun je proberen deze nieuwe app uit te schakelen. Wellicht dat Google Play openen nu wel lukt. Om apps uit te schakelen ga je naar Apps en meldingen > App-info.
Dit kan vanaf smartphones met Android versie 6*. Ga op je telefoon naar 'Instellingen' (te herkennen aan het tandwiel-icoontje). Tik door naar 'Apps' en de optie 'App-machtigingen'. Je ziet voor welke apps je rechten hebt verleend.
Als je apps al lange tijd niet hebt gebruikt, optimaliseert Android deze op basis van: Ruimte vrijmaken door tijdelijke bestanden te verwijderen. App-rechten intrekken. Voorkomen dat de apps op de achtergrond worden uitgevoerd en dat er meldingen worden gestuurd.
App-machtigingen bekijken en rechten aanpassen
Ga hiervoor naar het instellingen menu en zoek daar 'Apps' of 'App-beheer' op. Tik vervolgens op 'App-machtigingen'.
Pak je toestel erbij en ga naar de instellingen; Kies 'Opslag' en kies een categorie die veel opslagruimte verbruikt, zoals 'Foto's en video's'; Tik op de app naar keuze (in het voorbeeld 'Foto's') en controleer hoeveel opslagruimte de cache inneemt; Tik op 'Cache wissen' en bevestig je keuze.
Wanneer u een browser gebruikt, zoals Chrome, wordt er informatie van websites in het cachegeheugen en in cookies opgeslagen. Als u het cachegeheugen en cookies wist, worden bepaalde problemen opgelost, zoals laad- of opmaakproblemen op sites.
Mocht je de cache willen leegmaken of de data helemaal willen verwijderen, ga dan naar Instellingen / Opslagruimte en druk op Ruimte vrijmaken. De telefoon of tablet kan dan laten zien welke tijdelijke bestanden meteen weg kunnen.
Android Instant Apps is een mogelijkheid van Google Play waarmee apps uitgeprobeerd kunnen worden, zonder dat een gebruiker hem eerst volledig dient te installeren. Met die mogelijkheid kun je dus sneller bepalen of een app iets voor je is, zonder dat het tijd of misschien wel geld kost.
Omdat de Google-app diep in het Android-systeem zit verwerkt, blijven de crashmeldingen ook verschijnen als je de applicatie niet gebruikt. Gebruikers krijgen dus continu foutmeldingen te zien bij gebruik van de telefoon.
Om de Google Play store opnieuw te installeren, klikt u op de nieuwste versie. U downloadt het . apk bestand hiervan en als dit klaar is, klikt u via “downloads” of “apkinstaller” op het zojuist gedownloade bestand. U krijgt nu een melding om het te installeren.
Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Een van de snufjes die de Android 12 update naar jouw Galaxy brengt, is een indicator die toont wanneer er iets opgenomen wordt. Zodra de microfoon of camera actief is, verschijnt er in de rechter bovenhoek een groen icoontje. Daarin zie je in het klein wat er precies actief is: de camera, de microfoon, of beide.
Google Family app
Zelf download je de Family Link app voor ouders. Op de telefoon van je kind installeer je Family Link voor kinderen en tieners. Je kunt daarmee het telefoongebruik van je kind in de gaten te houden, zien welke apps hij gebruikt en zien waar je kind op dat moment is.
Google Play Store scant dagelijks de apps op malware en het wordt op diverse manieren getest op veiligheid. Ondanks dat kan er een app doorheen glippen die nieuwe malware bevat. Zodra dit wordt ontdekt verwijderd Google deze app gelijk uit de Play Store.
De meeste apps en games die je in Google Play aantreft, zijn kosteloos te downloaden. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat een applicatie ook helemaal gratis is. Vaak heeft de ontwikkelaar advertenties aan de app toegevoegd om er toch geld aan te verdienen.
Een abonnement kost 9,99 euro per maand en laat je onbeperkt naar miljoenen nummers luisteren. Ook is het mogelijk om 20.000 nummers uit je eigen collectie in de cloud van Google Play Muziek op te slaan, waardoor je via de app altijd toegang hebt tot deze muziek.