Wat is beleggen Heel kort samengevat: beleggen is je geld investeren om er meer van te maken. Met beleggen maak je vaak kans op een hoger rendement dan met sparen alleen. Het kan een krachtig middel zijn om je geld te laten groeien. Het nadeel is dat beleggen ook risico's en kosten met zich meebrengt.
ING biedt voldoende handelsmogelijkheden, maar heel beperkt analysemogelijkheden en extra functionaliteiten. Mede door het kleine aanbod aan mogelijkheden is het platform wel makkelijk in gebruik. ING Zelf op de Beurs is er met name voor de belegger die gemak zoekt en alle financiële zaken onder één dak wil hebben.
Wat zijn de kosten? Een vaste basisfee per Beleggingsrekening: € 5 per kwartaal.Een variabele servicefee van maximaal 0,65% over je gemiddeld belegd vermogen. Kosten die je indirect betaalt aan fondsbeheerders zijn al in de koers verrekend.
Wanneer je belegt, investeer je voor een bepaalde periode je geld in bijvoorbeeld aandelen en/of obligaties om daarmee op lange termijn je financiële doel te behalen. Als je een aandeel koopt dan koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Gaat het goed met dat bedrijf, dan stijgt vaak de waarde van je aandeel.
Het belangrijkste nadeel is het risico dat je loopt. Beleggen betekent namelijk dat je geld inzet op iets wat waarde kan kwijtraken. Dit betekent dat je mogelijk minder geld terugkrijgt dan waar je mee begonnen bent. Des te hoger je kans op een hoog rendement, des te hoger het risico is dat je loopt.
Er wordt een deel van uw vermogen vrijgesteld van belasting, het zogenaamde heffingsvrije vermogen. Voor uw aangifte over 2022 geldt: als uw totale vermogen (spaargeld en beleggingen) niet boven de 50.650 euro uitkomt, dan hoeft u geen belasting te betalen.
Je kan ervoor opteren om maandelijks zelf 100 euro aan beleggingsfondsen aan te kopen of je kan kiezen voor een beleggingsplan. Via een beleggingsplan beleg je automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in een korf van verschillende beleggingsfondsen.
Als je geld opzij wil zetten, kun je kiezen tussen sparen en beleggen. Het grote verschil tussen de twee is dat bij beleggen het risico én het mogelijke rendement groter is dan bij sparen. Als je belegt, dan investeer je geld in iets waarvan de waarde omhoog kan gaan maar ook naar beneden kan gaan.
Als beginnende beleggen bent u beter af bij een beleggingsfonds. Bij het Belfius Flex Invest Plan, bijvoorbeeld, belegt u maandelijks een vast bedrag vanaf 25 euro in een beleggingsfonds naar keuze. Dat betekent dat u met 500 euro al twintig maanden kan beleggen.
Ja, er zijn veel gevallen bekend van mensen die verslaafd raakten aan het doen van beleggingen. Zij hebben grote vermogens verloren op deze manier. Beleggen heeft dus veel overeenkomsten met gokken. Als je hier problemen mee ervaart dan raden we aan om onze zelfhulp te proberen.
Beleggen is niet voor iedereen een goed idee. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Als de belegging in het slechtste geval weinig of niets oplevert, moet je nog gewoon rond kunnen komen. Je moet nog boodschappen kunnen doen en de huur of de hypotheek kunnen betalen.
Verwachtingen voor de koers
De voorbije maanden gaven 23 analisten een advies voor het aandeel van ING Groep. Hun gemiddelde verwachting is dat het aandeel de komende maanden een koers van 16,38 EUR zal bereiken. Dat betekent dat het aandeel van ING Groep met 37,9% kan stijgen van de huidige koers tot het koersdoel.
Wanneer u begint met beleggen in aandelen is het verstandig om te starten met een kleine investering. Op die manier krijgt u feeling met het beleggen en kunt u gestaag uw vermogen opbouwen. Binnen dit segment kunt u denken aan goedkope aandelen zoals: Ordina, PostNL, Nokia, Deceuninck, Renewi, BAM, Atari of Pharming.
Beleggen is voor beginners al mogelijk vanaf 10 euro. Geloof het of niet, met periodiek beleggen vanaf 10 euro kom je al een heel eind. Een populaire en goede strategie is dan ook om elke week een klein bedrag op de beleggersrekening te storten. Zo kan je dus eigenlijk beleggen met je wisselgeld.
Beleggen is voor jou de beste optie wanneer jij jouw geld al het werk wil laten doen in het behalen van rendement. Maar als jij iets meer wil realiseren dan alleen rendement behalen, dan past investeren beter bij jou. Hou er dan wel rekening mee dat jij naast geld ook vaak jouw tijd en kennis investeert.
Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen.
Zodra je voldoende buffer hebt opgebouwd, zijn er verschillende manieren om meer uit je geld te halen. Je kunt het geld bijvoorbeeld beleggen, investeren in je woning, op een spaarrekening met een vaste rente zetten of er je pensioen mee aanvullen. Door hier vooraf over na te denken, kan je geld meer waard worden.
Je stort je geld en bepaalt vervolgens zelf waar je in belegt. Iedereen kan zelf starten met beleggen. Voor beginnende beleggers is zelf beleggen echter niet altijd de beste keuze.
Het is zeker mogelijk om snel rijk te worden met het beleggen in goedkope aandelen. De kunst is om de juiste aandelen te kopen die laag staan maar veel groeipotentie hebben. Mooie voorbeelden zijn de aandelen van ASML, Microsoft en Apple.
Een bedrag van 50.000 euro op je spaarrekening is dus zeker meer dan het doorsnee vermogen van de Nederlander. Maar als je een groot pensioentekort hebt, kan een bedrag van 100.000 euro nog te weinig zijn. Het hangt dus sterk af van je persoonlijke situatie en wat je met je spaargeld wilt doen.
Om te leven van beleggingen maakt de belegger zich afhankelijk van de waardetoename van effecten. De afgelopen 100 jaar is het rendement op de aandelen gemiddeld 7%-8% geweest (zie Dow Jones 100 jaar). Een gemiddelde voor de langere termijn, dat echter geen houvast biedt om van te leven.