Als je geluid van je laptop, Cd-speler, telefoon of een andere bron af wil spelen op speakers zodat er meer mensen mee kunnen genieten dan alleen jij met je hoofdtelefoon. Dan moet het signaal versterkt worden. Dan kan met actieve speakers, waar een versterker is ingebouwd.
Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.
De functie van een versterker is alleen maar om een elektrisch signaal te versterken, maar een versterker voegt zelf ook (ongewenste) ruis toe, en zal bepaalde frequenties iets meer versterken dan andere frequenties, en zal kleine signalen iets anders versterken dan grote signalen, waardoor er vervorming kan ontstaan.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Aan de achterkant van een luidspreker zitten de luidsprekerterminals, waar de kabels van de versterker op worden aangesloten. De meeste luidsprekers hebben een rode (plus) en zwarte (min) aansluiting voor respectievelijk het positieve en negatieve signaal van de versterker.
Als je platenspeler een vaste RCA-kabel heeft, gebruik dan 3.5 mm naar 2 x RCA female (gaatjes). Een versterker of speaker met twee grote 6.3 mm jack-ingangen heeft een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA-kabel nodig. Heeft de platenspeler een vaste kabel, koop dan een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA female (gaatjes).
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Het uitgangsvermogen van de versterker geeft aan hoeveel geluid er uit de versterker komt. Hoe meer vermogen de versterker heeft, hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg.
Het vermogen van de versterker mag rustig veel hoger zijn dan wat de luidspreker volgens de specificaties aankan (200 Watt versterker op een 50 Watt luidspreker). Omgekeerd (20 Watt versterker op een 50 Watt luidspreker) kan tot problemen leiden.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
De receiver biedt je de mogelijkheid te schakelen tussen alle inputs en outputs, en dus het gewenste signaal op het gewenste weergave-apparaat te krijgen. Voor video is het redelijk eenvoudig; in de meeste gevallen doet de receiver hier niks mee en wordt het van de bron doorgestuurd naar het scherm of de projector.
Versterker (amplifier):
Een apparaat dat de amplitude van een elektrisch signaal verhoogt. Een elektronische versterker is een apparaat dat wordt gebruikt om het vermogen, de stroom of de spanning van een signaal te verhogen.
Een voorversterker is een elektronische schakeling die bedoeld is om zeer zwakke elektrische signalen van bijvoorbeeld een microfoon, cassettespeler of een platenspeler zodanig te versterken dat het signaalniveau bruikbaar wordt voor verder gebruik, bijvoorbeeld door een eindversterker of door opnameapparatuur in ...
RCA-uitgang
Of het wel slaagt ligt aan de aansluitingen op de platenspeler. Wanneer er een RCA-uitgang (tulpuitgang) op je platenspeler zit kun je hier een voorversterker op aansluiten. Door middel hiervan kun je hem koppelen aan je soundbar.
Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.
De twee meest gebruikte methoden waarmee televisiegeluid kan worden gehoord via de luidsprekers van een stereo-ontvanger of thuisbioscoopsysteem zijn: HDMI-verbinding met de functie Audio Return Channel (ARC) Verbinding met een digitale coaxkabel, digitale optische kabel of audiokabel.
Waarom banaanstekkers
Het grootste voordeel is het contact met de speaker/versterker. Door het gebruik van een goede banaanstekker, komen hoge en lage tonen beter door. Als je de kabel los achter een schroef draait zorgt dit namelijk voor slechter contact. Een ander voordeel is de bescherming van de luidsprekerkabel.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.