In Nederland zijn er zeker 204.441 camera's in de openbare ruimte, zo blijkt uit onderzoek van Sargasso. Er hangen 2.700 camera's in met name uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen.
U mag een camera, zoals een videodeurbel, ophangen bij uw huis als u zich aan de regels houdt. De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen, zoals uw huis, tuin of auto.
Kabels: Een echte beveiligingscamera is vrijwel altijd aangesloten, plaats dus op een realistische manier een kabeltje. Stickers en borden: Het is verplicht om je camerabewaking kenbaar te maken, plaats dus altijd camerabewaking stickers of bordjes in de ruimte van je dummy camera.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Groot-Brittannië wordt gezien, aldus Trouw, als het land met de meeste camera's per inwoner. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de beveiligingsbranche hangen er circa 5,9 miljoen particuliere en overheidscamera's in het land.
In Nederland zijn er zeker 204.441 camera's in de openbare ruimte, zo blijkt uit onderzoek van Sargasso. Er hangen 2.700 camera's in met name uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen. Ook wordt cameratoezicht ingezet voor toezicht op snelwegen, in het openbaar vervoer en door bedrijven en particulieren.
Er bestaat tussen gemeenten onderling grote verschillen in het aantal bij de politie geregistreerde camera's. De meeste hangen in Amsterdam (29.622) en Haarlemmermeer (7.415). Ook gemeenten als Hilversum, Amstelveen, Zaanstad, Alkmaar en Den Helder tellen boven de duizend camera's.
De vraag is of het zomaar is toegestaan om foto's en/of filmpjes van een ander op het internet te plaatsen. In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).
Bewaartermijn camerabeelden
De ondernemer mag de camerabeelden niet langer bewaren dan noodzakelijk is. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken. Maar is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mag de werkgever de betreffende beelden bewaren tot dit incident is afgehandeld.
Wie mag de beelden bekijken? De beelden mogen enkel door de verantwoordelijke van de bewakingscamera worden bekeken. Hij of zij moet er dan ook voor zorgen dat de beelden voldoende beveiligd zijn. Onbevoegden mogen namelijk geen toegang hebben.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
Iemand die naar de camerabeelden kijkt kan wel zien dat je er bent, maar hij of zij zal niet kunnen zien wat je doet. In het donker kun je een beveiligingscamera verblinden met een ledlamp, en zowel overdag als 's nachts met een infraroodlaser. Je kunt tevens de lens van de camera bedekken.
Publiek toegankelijke ruimtes
De algemene regel die geldt is: filmen en fotograferen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Het filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM).
Is een camerabewaking sticker verplicht? Ja en nee. Wanneer de slimme camera beelden opneemt dan is een slimme camera sticker verplicht. Door een slimme camera sticker te plaatsen worden bezoekers van tevoren geïnformeerd dat zij gefilmd worden en dat er beeldmateriaal wordt opgeslagen.
Je moet zo min mogelijk inbreuk maken op de privacy van anderen: je buren en anonieme voorbijgangers. De belangrijkste regel is dat je alleen eigen bezittingen mag filmen, dus niet die van anderen, maar ook niet openbaar terrein, zoals de straat, stoep of parkeerplaats.
Aangifte doen bij de politie
Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Waar staan de milieucamera's? De milieucamera's zijn geplaatst bij de afritten en onderdoorgangen van de A10.
In Den Haag hangen circa 140 vaste camera's: in straten rondom de treinstations Hollands Spoor en Centraal. in winkelgebieden: Herengracht, Korte Poten, Plein, Lange Poten, Vlamingstraat, De Laan, Spuistraat, Stationsweg, Wagenstraat en Grote Marktstraat. in prostitutiestraten: Geleenstraat, Hunsestraat en ...
Verspreid door Nederland hangen zo'n 300 ANPR-camera's. Of Automatic Number Plate Recognition, als je soms even forget how je that woord zegt in het Nederlands. De camera's scannen kentekens op snelwegen en provinciale wegen.