- In sommige groenten, zoals spinazie (10% van de dagelijkse inname per 100g), broccoli (8% van de dagelijkse inname per 100g), pompoen (7% van de dagelijkse inname per 100g). - In sommige vruchten, zoals avocado (11% van de dagelijkse inname per 100g) of kiwi (9% van de dagelijkse inname per 100g).
Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed.
Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de celschade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter.
Vitamine E - Net als vitamine C is vitamine E een antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen vrije radicalen en die ook kan fungeren als een haarvitamine.
Van vitamine E wordt best de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van ongeveer 20 IU(International Units) of 15 mg gerespecteerd. Een absoluut maximum in supplementen is 400IU/268 mg per dag. Inname van hogere dosissen kan niet alleen toxisch zijn, maar zelfs verhoogde kans op sterfte geven (3,4).
Voldoende vitamine E krijg je binnen via je voeding. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E. Je moet het vooral hebben van plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groenten en fruit. Met een handje vol gemengde noten krijg je zo'n 1,6 milligram vitamine E binnen.
Bovengrens van (langdurige) inname (UL of upper limit) voor vitamine E (α-tocoferol): 1-3 jaar: 100 mg/dag. 4-6 jaar: 120 mg/dag. 7-10 jaar: 160 mg/dag.
Tot slot bevat havermout heel wat vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit bijvoorbeeld veel ijzer en B-vitamines zoals B1, B6 en B11 in. Omdat je havemout vaak eet met een zuivelproduct krijg je bovendien ook eiwitten, calcium en vitamine B2 binnen.
De vitaminen A, C, B2, B3 en biotine helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Elk van deze vitaminen vind je terug in verschillende voedingsmiddelen. Eet daarom gevarieerd, dagelijks voldoende groenten en fruit en breng variatie aan in je eetpatroon.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Wat doet Vitamine E voor de huid? Vitamine E versterkt de barrièrefunctie van de huid. Dit is ook de reden waarom het huidsmeer van een pasgeboren baby zo veel Vitamine E bevat. Daarnaast heeft vitamine E herstellende eigenschappen en biedt het bescherming tegen de beschadiging van de huid door UV-straling.
Met name citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Wanneer je dagelijks voldoende groente en fruit eet, is de kans groot dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
De olie met de meeste Vitamine E is zonder twijfel de tarwekiemolie. Eén eetlepel van deze olie bevat 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine E. Daarnaast is zonnebloemolie een heel goed alternatief: Eén, eetlepel bevat maar liefst 5 milligram Vitamine E.
Door het eten van een halve eetlepel olijfolie per dag, leef je mogelijk langer. Een dagelijkse hoeveelheid olijfolie van zeven gram blijkt al het risico op een tal van ziektes – waaronder hart- en vaatziekten en kanker – te verkleinen.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Vitamine C en E, een gouden duo
Om de werkzaamheid en stabiliteit te garanderen moeten daarom altijd andere antioxidanten zoals vitamine C zijn toegevoegd. Omgekeerd zorgt vitamine E ervoor dat werkzame ingrediënten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen.
Vitamine E beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Extra vitamine E is te gebruiken bij een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte.
Vitamine E is een natuurlijke antioxidant die bijdraagt aan de bescherming van gezonde cellen. De vitamine levert een bijdrage aan het wegvangen van vrije radicalen in de cellen. Vitamine E helpt dus om onze lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Natuurlijke vitamine E
In de natuur is vitamine E een mengsel van acht verschillende stoffen: vier tocoferolen en vier tocotriënolen. Hoewel zowel planten als dieren een bron zijn, nemen we uit dierlijke bronnen vooral D-alfatocoferol op en uit plantaardige juist D-gammatocoferol.
De beschermende werking op lipidenperoxidatie en zijn goede invloed op factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten, maakt van visolie in combinatie met deze vitamine E een zeer krachtig supplement.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.