Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet. Bauxiet is de benaming voor het erts waar ongeveer 30 tot 54% aluminiumoxide in zit. Aluminium is namelijk alleen aanwezig in de natuur in de vorm van een oxide, metaal gebonden aan zuurstof. Dit komt doordat aluminium de sterke neiging heeft om zich te binden met zuurstof.
Waar komt aluminium vandaan? Het aluminium dat tegenwoordig gewonnen wordt, heeft bauxiet als grondstof. Australië is een grote leverancier, maar ook een land als Suriname. Bauxiet bestaat grotendeels uit aluminiumhydroxide en bevat daarnaast andere verbindingen, van titanium, ijzer of silicium.
Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet wat vooral wordt gedolven in Australië en Suriname. De jaarlijkse behoefte aan aluminium ligt op ruim 30 miljoen ton. Ondanks dat de vraag de afgelopen jaren gestaag is gestegen, is de prijs niet echt opgelopen, omdat er nog zeer veel aluminium eenvoudig winbaar is.
Aluminiumfolie bestaat 100 jaar. De uitvinding is te danken aan twee jonge Zwitsers, die in 1910 geloofden dat aluminium in flinterdunne slierten perfect geschikt was als een luchtdichte bekleding voor luchtballons.
Aluminium krijg je vooral binnen via eten en kraanwater. In veel voedingsmiddelen komt het van nature voor. In fruit en vlees- en visproducten zit heel weinig aluminium. In specerijen, kruiden, theebladeren en cacaobonen komt het iets meer voor.
Door de sterke vraag naar bijvoorbeeld auto's en andere consumentengoederen is aluminium dit jaar al ruim 30 procent in prijs gestegen. Verder speelt ook een brand bij een grote Jamaicaanse fabriek voor het verwerken van de grondstof voor aluminium een rol bij het aanjagen van de prijs.
Aluminium is niet heel zeldzaam, maar het vergt veel inspanning om het uit erts te winnen. Het komt bijvoorbeeld in klei voor, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het nauwelijks de kosten en moeite loont om het daaruit te halen.
In de aardkorst is aluminium het meest voorkomende metaalachtige element (8,23%) en het derde meest voorkomende van alle elementen (na zuurstof en silicium).
' De analisten van ING verwachten dat de jaarlijkse gemiddelde prijzen van aluminium kunnen stijgen van de 2.420 dollar van dit jaar tot boven de 2.630 dollar in 2022 en 2.700 dollar in 2023. Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van aluminium in de afgelopen 10 jaar.
Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu. Voor 1 kilo aluminium heb je 3,7 kilo bauxiet nodig. 11% van dat beauxiet wordt gewonnen in regenwouden die daarvoor gekapt worden. Het overgrote deel bauxiet komt echter uit Australië.
Tijdens de winning van primair aluminium wordt er van ongeveer 4kg bauxiet 1kg aluminium gewonnen. Voor de productie van aluminium is er voor iedere kilogram aluminium 13kW/h energie nodig. Omdat het primair verkrijgen van aluminium zoveel energie kost is het een van de meest gerecyclede materialen.
De metaalsoort aluminium is een lichter soort metaal dan staal. Doordat aluminium lichter is wordt het vaak gebruikt voor vliegtuigen en boten. Aluminium wordt gemaakt van aluminiumoxide, dit is een wit poeder wat oorspronkelijk uit de aardkorst wordt gehaald.
Aluminium heeft een lange levensloopcyclus
Aluminium kan worden gerecycled zonder kwaliteitsafname. Dit maakt het materiaal nog duurzamer. Bovendien verbruikt de secundaire productie 95% minder energie dan de primaire productie. De lange levensloopcyclus maakt aluminium dus juist een zeer duurzame metaalsoort.
Nadelen van aluminium
De productie en recycling van aluminium kost veel energie. Lage sterkte bij hoge temperaturen. Laag smeltpunt (bijvoorbeeld bij brand in een gebouw zal het al snel vervormen) Vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder breekt.
De enige manier om aluminium te verkrijgen is het onttrekken van aluminiumoxide uit het eerdergenoemde bauxiet. De winning van bauxiet vindt voornamelijk plaats in (sub)tropische gebieden, aangezien het bauxiet in deze regio's de grootste hoeveelheid aluinaarde bevat.
Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide.
De oud aluminium prijs ligt tussen de € 0,40 en € 0,60 per kilo. Deze prijs is afhankelijk van de kwaliteit, hoeveelheid en het type aluminium.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw. Het gewicht is daar minder van belang.
Koper is c.a. 3x duurder dan aluminium en bij composiet materialen wint aluminium het nog steeds en is het aluminium ook nog eens veel goedkoper tot producten te verwerken.
Zure of zoute voedingswaren
Dan doe je eer verstandig aan om deze nóóit in een aluminium pan te bereiden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat aluminium in combinatie met zure- of zoute voedingswaren niet al te goed werkt. Het advies is daarom ook om voor de zure- en zoute voedingswaren een andere pan te gebruiken.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.