De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Smaak. De Granny Smith heeft een friszure smaak en is een ideale appel om uit het vuistje als gezond tussendoortje te eten. Het vruchtvlees is lekker knapperig. Verwerk ze ook eens in een frisse fruitsalade of in warme gerechten.
Appelboom Granny Smith' kopen | Prijs €12.50 Appelboom Granny Smith is zure appel | Bomenenzo.nl.
Groene appels worden geprezen als gezonde lekkernij, maar waarom zijn ze zo gezond? Als eerste door de hoge aanwezigheid van vitamine C. Vooral groene appels bevatten een hoge hoeveelheid vitamine C en dat is goed voor de gezondheid. Ook zitten er in groene appels antioxidanten die belangrijk zijn voor ons lichaam.
Waar komt de Granny Smith vandaan:
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Welke appel minste kcal? Een van de bekendste soorten groene appels is de Granny Smith. Het caloriegehalte is ongeveer 58 Kcal per 100 gram. Daartegenover staat de Jonagold, die een van de populairste rode appels is en in zowat elke supermarkt te koop is.
In plaats van ontbijt en lunch eet je 5 tot 7 appels. Om 16.00 uur stop je met de appels. Daarna eet je nog wat heldere soep of bouillon als je behoefte hebt in wat zout. 's Avonds eet je een gewone maaltijd uit je persoonlijke afslankplan. Mensen die diabetes hebben of last van migraine, slaan de appeldag over.
Er zitten 76 kilocalorieën in 1 stuk (135 gram) appel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'appel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Granny smith is een groene appel. Soms hebben ze een gele of rozeachtige blos. De appel is zuur en kan worden gekookt of uit de hand worden gegeten. Ook wordt het ras voor salades gebruikt, omdat de plakjes niet zo snel bruin worden als andere appelrassen.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
In de fruitschaal: 5-7 dagen. In de bijkeuken: 3 weken. In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Het blijft juist dat appelen gezond zijn, maar één appel is niet voldoende: two appels a day, oftewel: twee appelen per dag zijn noodzakelijk om gezond te blijven en dat werd bevestigd door een uitgebreide medische studie.
Er zijn veel verschillende appelsoorten
De meeste mensen kennen de bekendste soorten in Nederland wel, zoals Elstar, Pink Lady, Golden Delicious en Granny Smith. Er zijn er echter nog veel meer. Zo zijn er duizenden verschillende appelrassen. En er komen er ook nog steeds meer bij.
Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen. Win-win!
De verklaring is dat Granny Smiths de appels zijn met de grootste hoeveelheid voedingsvezels en polyfenolen. Die stoffen overleven het kauwproces en de maagsappen, waardoor ze de dikke darm kunnen bereiken en daar de groei stimuleren van darmbacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).