Smalle weegbree is een soort met een brede ecologische range. Ze groeit in graslanden op droge tot vochtige, voedselarme tot voedselrijke standplaatsen. De soort komt zowel in gemaaide als in begraasde graslanden voor.
De plant groeit op zonnige, open tot grazige plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke grond en is o.a.te vinden langs oevers, bij ruderale gronden, akkers en omgewerkte grond.
De bladeren van smalle weegbree staan in een rozet. De bladeren zijn lancetvormig en hebben parallel lopende nerven. Uit het rozet ontspringen verschillende gegroefde, rechtopstaande stelen. Elke steelt draagt bovenaan een langwerpige, groen-bruinige bloeiwijze.
Bloemen zijn te plukken in mei tot juli en te eten als snack, lekker door de salade, te stoven en in te maken in azijn of olie. Zaden zijn lekker als smaakmaker in groentegerechten en te verzamelen van augustus tot oktober. Uit de zaden is olie te persen en deze olie is lekker op toast of in de salade.
Omdat weegbree een sterke antibiotische werking heeft, remt het bacteriegroei en gaat het ontstekingen tegen. Als je het droogt of er sap van maakt, blijft het lang goed. Je kunt er ook thee van zetten, wat goed werkt bij hoest, omdat het slijm oplost.
Voor €18.50 kunt U 500 gram weegbree thee kopen bij De Kruidenkoning. Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een vaste plant.
Een onkruid dat bijna overal voorkomt is de weegbree. Deze wintergroene, vaste plant is niet erg kieskeurig als het aankomt op haar vestigingsplaats.
Weegbree werkt op de huid voornamelijk antimicrobieel, dus tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen. Ook werkt weegbree-extract kalmerend en verzorgend bij huidproblemen als eczeem, acne of bij allergische uitslag.
Aan Plantago kent men diuretische en haemostyptische eigenschappen toe. Auteurs bevelen in kruidenboeken weegbree aan ter behandeling cystitis met hematurie en bloedende, jeukende hemorroïden. Dierstudies wezen uit dat hydrofiele bladextracten werkzaam zijn als bronchodilatator.
Toepassingen. De zeer jonge bladeren kun je rauw eten, bijv op een boterham. Smaakt aards. Oudere bladeren zijn wat bitter en lastig om te bereiden.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
intermedia komt voor langs de kust en rivieren. De plant lijkt op de grote weegbree maar de bladeren zijn kleiner en de rand van het blad is getand.
Weegbree ondersteunt de luchtwegen en verhoogt de weerstand van het organisme. Voor een vitaal paard! Weegbree heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en helpt bij kriebel in de keel. Dit kruid geeft verlichting, dus uw paard kan opgelucht ademhalen!
De weegbree bevat onder andere vitamine A en B en ALLE mineralen! Wanneer je het kruid inneemt, helpt het de weerstand te verhogen en lichaamsklachten te verminderen. In de geschiedenis is het kruid vooral gebruikt bij problemen aan de luchtwegen.
De belangrijkste manier om weegbree te voorkomen is het goed gesloten houden van de grasmat en de bodem voldoende te beluchten. Chemievrij bestrijden van gebeuren door uitsteken (zeer arbeidsintensief) of intensief te verticuteren, en snijden in combinatie met doorzaaien.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Wil je bladeren drogen zorg er dan voor dat ze losjes naast elkaar liggen en dat je ze vrij snel kunt drogen. Eventueel kan dit in de oven bij max. 40 graden, waarbij je de deur op een kiertje zet. Een andere mogelijkheid om de waardevolle stoffen van de weegbree te conserveren is het maken van een siroop.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
weegbree is vers of gedroogd super goed voor konijnen er zit een breed spectrum in aan goede eigenschappen voor vacht, urine, vochtafdrijving, eetlust opwekkend, darm stimulerend, algehele spijsvertering, houd darmflora natuurlijk in balans kortom een must have voor konijnen.
Weegbree zalf werkt fantastisch bij onder meer huidbeschadiging, insectenbeten en brandnetelsteken. De weegbree vind je niet voor niets vaak naast de brandnetel :-). Weegbree heeft namelijk een zeer rustgevend en ontstekingsremmend effect op de huid.
Op nummer één staat de telescopische onkruidsteker van Fiskars, welke een lange steel heeft en secuur onkruid kan verwijderen in iedere soort tuin. Het gereedschap beschikt over een telescopische steel met een lengte van 99 tot 119 centimeter.
Het belangrijkste kenmerk waar je weegbree aan kunt herkennen zijn de brede, ovale bladeren met (zeven) evenwijdig lopende bladnerven. De bladeren groeien in een rozet dicht bij de aarde. Alleen de bloeistengels, die wel wat lijken op korenaren, steken wat hoger boven de grond uit.
Wil je van de klaver af, dan is het van groot belang dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert. Dit kun je doen door je gazon te verticuteren. Ga met een (blad)hark of verticuteermachine over de plek met klaver zodat de wortels zichtbaar worden en verwijder alle wortels uit de grond.