GLUTENVRIJ BIER BIJ GALL & GALL
Mongozo Premium Pilsener is het eerste glutenvrije pils ter wereld. Het is trouwens ook het eerste fair-trade pils ter wereld.
Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
De meeste bieren zijn niet glutenvrij, tenzij ze specifiek gedeglutiniseerd (ontdaan van gluten) zijn, of gemaakt op basis van glutenvrije (pseudo)granen. Toch zijn een aantal bieren, zoals Duvel, zó laag in gluten dat ze onder de wettelijke grens van 20ppm liggen, en in principe als 'glutenvrij' mogen gelabeld worden.
Onze bieren bevatten gluten, maar het glutengehalte is laag.
Ook als je glutenvrij moet eten en drinken kun je genieten van een biertje! Er komen namelijk steeds meer glutenvrije alternatieven op de markt! Er zijn verschillende merken die glutenvrij bier aanbieden. Sommige bieren worden gebrouwen van glutenvrije grondstoffen, zoals bijvoorbeeld gierst of teff.
Je hoort of leest wel eens dat Corona of Desperados glutenvrij zijn, dat klopt echter niet. Het enige veilige bier is dat voorzien van het glutenvrije logo.
De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder glutenvrij logo af. Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar het is niet met zekerheid te zeggen dat bier geen gluten bevat.
JAS9 triple is een suikervrij en glutenvrij triple bier van hoge gisting. Een bijzonder bier omdat het naast glutenvrij ook nog suikervrij is. Met minder dan 10 ppm aan gluten en slechts 0.23 gram suiker per liter. Een triple speciaal bier gebrouwd op Belgische bodem volgens de tradities van de bovengistende bieren.
Hop is glutenvrij.
Hop is geen graansoort, maar een kruid. Er zijn dus geen gluten aanwezig in hop.
Bavaria heeft recht op gebruik van het officiële logo van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en heeft een geldig certificaat voor de productie van glutenvrij bier. Bavaria Pilsener Glutenvrij is een zuiver en goed doordrinkbaar pils met een aangename lichte bitter in de afdronk.
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.
Als een radler alcohol bevat is het wel een stuk minder alcohol. Normaal is de verhouding bier en limonade 50% om 50% maar sommige fabrikanten kiezen voor 60% bier. Voor de limonade wordt vaak citroenen gebruikt. De fruitbieren en de radler die we verkopen zijn uiteraard glutenvrij net zoals al onze andere bieren.
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
Er is wat onduidelijkheid hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 PPM (parts per milion) gluten vallen. Maar bier is een gefermenteerde drank. Door het bereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test.
Drankjes zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, rum, wodka, tequila, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs glutenvrij als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij het destilleerproces blijven de gluten in de reststof achter.
De verrassende smaak van Kriek Royal wordt bekomen door kriekenconcentraat uit de allerbeste zure krieksoorten van België. Dit speciale kriekbier is verfrissend met behoud van zijn volle smaak met een uniek fruitig karakter. Puur genieten zonder gluten!
Een gekiemde tarwekorrel bevat geen gluten, maar tussen de gekiemde korrels zitten ook beschadigde tarwekorrels die niet kiemen. Deze bevatten wel gluten. Daarom bevat tarwemout altijd een klein percentage gluten.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt.
Gluten zijn onoplosbaar in water, maar oplosbaar wanneer er zout, zuur of base wordt toegevoegd. Om gluten van het keukengerei te verwijderen, kan je deze eerst afspoelen met koud water en vervolgens naspoelen met heet water. Het warme water zal het deeg, dat gevormd wordt door gluten, oplossen.