Waarvoor gebruik je semolina? Pizza- en broodbakkers gebruiken semolina graag om hun werkblad mee te bestrooien en zo te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Nog leuker is het echter om een beetje aan het deeg toe te voegen. Zo worden de bodem en korst lekker knapperig.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Polenta is gemaakt van maïs, durummeel net als semolina van harde tarwe. In essentie is er geen verschil tussen semolina en durummeel. Durummeel is een fijne maling, vrij van zemelen, zeer geschikt om brood mee te bakken en voor het maken van pasta's die elastisch moeten zijn, zoals spaghetti of linguini.
Met Tarwe Griesmeel kun je onder andere een heerlijke ouderwetse griesmeelpudding of griesmeelpap maken. Je kunt met griesmeel onder andere ook brood bakken en pasta maken. De Franse naam voor tarwegriesmeel is semoule, de Italiaanse naam is semolina, de Turkse naam Irmik en de Arabische naam is Smida.
Thuisbakkers gebruiken griesmeel van bijvoorbeeld mais, om het plakken van het deeg te voorkomen. Het deegstuk wordt even in maisgries gedrukt en daarna op de inschieter gelegd. Hierdoor schuift het deegstuk makkelijk van de inschieter op de bakplaat of ovensteen en zal daardoor niet of minder snel eraan vast plakken.
Griesmeel, gemaakt van witmeel, bevat 5,4 gram vezels. Dit is meer dan de 1,8 gram vezels van tarwebloem. Wel bevat witmeel een stuk minder vezels ten opzichte van volkoren tarwemeel, dat wel 12,2 gram vezels bevat. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten in de keuken maar er zijn ook medicinale aanwendingsmogelijkheden. Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten.
Polenta is in feite griesmeel van maïs. De maïs wordt gemalen tot een meel-achtige substantie. En mocht je denken: wat is griesmeel ook alweer? Griesmeel kan grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst zijn.
Griesmeel is rijk aan calcium en in combinatie met melk neemt de werking van calcium aanzienlijk toe. Griesmeel versterkt ons botweefsel, onze haren, onze nagels en ons gebit. Zwangere vrouwen doen er goed aan om griesmeel te eten. Het lichaam begint, tijdens zwangerschap, met de vorming van het skelet van de baby.
Polenta is gezond. De arme mensen zagen het vroeger dan ook als een hoofdvoedsel. Het is rijk aan eiwitten en arm aan vetten/verzadigde vetten. Het is rijk aan koolhydraten ( per 100 gram ongeveer 70 gram) maar laag in suikers ( per 100 gram ongeveer 1 gram) Het bevat geen gluten.
Als je de korrels uit de tarwe haalt en je zeeft het fijnere meel eruit, hou je een grof soort tarwemeel over. Dat is griesmeel. En daarvan wordt couscous gemaakt.
Net als bij grutten maar een beetje zoeter, polenta is eigenlijk gewoon grof gemalen maïsmeel. Het belangrijkste verschil is dat polenta alleen wordt gemaakt van gele maïs, met name Italiaanse achtrijige vuurstenen maïs.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
Griesmeel is een grof meel gemaakt van tarwe, spel, mais of rijst. Door een krachtige poetsbeurt worden de zemelen verwijderd en blijft het gries over. Griesmeel kan gebruikt worden in pudding, de welbekende griesmeelpudding, voor de bereiding van couscous, koekjes en brood en zelfs voor pasta.
Polenta is een (bij)gerecht op basis van maïsmeel of maïsgriesmeel. Het lijkt een beetje op pap. In onder meer (Noord-)Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië zijn ze er gek op, maar in Nederland staat het niet vaak op het menu. Zonde, want deze “pap” vormt de basis van een diverse lekkere gerechten!
Polenta wordt tegenwoordig op verschillende manieren bereid. Het kan zacht worden gegeten, als een aardappelpuree, maar het kan ook stevig worden gegeten, door te bakken, frituren of grillen. Zodra een aardappelpuree afkoelt wordt de substantie bijvoorbeeld harder.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Dan mag ook semola of semolina niet ontbreken. In het Nederlands heet deze meelsoort griesmeel. Daar heb je vast wel eens van gehoord, maar je verwacht vast niet dat dit meel wonderen kan door voor jouw pizza.
Volkorenpasta met meeste vezels
Zoals in de tabel hierboven te lezen bevat Demeter speltvolkoren tagiatelle de meeste vezels, namelijk wel 4 gram vezels per 100 gram. Hierna volgen de volkorenpasta's van Grand'Italia met gemiddeld de meeste vezels, 3,6 gram vezels per 100 gram.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Het antwoord van Noël verklaart waarom er speciale 00 bloem voor pizza te koop is. Deze speciale 00 bloem voor pizza is fijn van structuur en heeft een lager glutengehalte dan de meeste 'normale' bloemsoorten. Maar het glutengehalte is ook weer niet te laag. Want hoe minder gluten, hoe minder elastisch het deeg.
Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die in een Nederlandse supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina '00' di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel "Italiaans '00' meel voor pasta" genoemd.