Pir platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan het ook in geringe diktes toegepast worden. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.
De voordelen van PIR isolatie
PIR isolatieplaten zijn zeer gemakkelijk om te snijden en te verwerken, omdat ze zo licht zijn. De goede thermische werking van PIR isolatieplaten heeft een gunstig effect op uw energieverbruik. De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
Prijs pir platen
bedraagt 7 tot 18 euro per stuk. De kosten zijn afhankelijk van de dikte van de plaat en de toegepaste toplaag. De platen zijn beschikbaar in diktes van 30mm tot 120mm.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
PIR vloerisolatie
Bij toepassing van vloerisolatie (of kruipruimte-isolatie) wordt de PIR-plaat met de onderzijde van de vloer verbonden. Heb je geen kruipruimte en wil je de vloer isoleren, dan is PIR ook een goede keuze, omdat je een relatief dunne PIR-plaat kunt gebruiken om tot een goede isolatie te komen.
PIR is een aangepaste variant van PU met dezelfde eigenschap en bovendien niet brandbaar is en erg geschikt is voor de isolatie in isolatiemantels. PIR kan immers temperaturen weerstaan van -200°C tot 120°C en PIR-HT kan zelfs tot 200°C aan.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
PIR-dakisolatieplaten van Unilin, Recticel en Kooltherm
Met PIR-platen kan een hoge warmteweerstand gecreëerd worden zonder veel ruimte in beslag te nemen en zijn daardoor de beste keus als er weinig ruimte beschikbaar is.
Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert. PIR 2-zijdig aluminium kunt u gebruiken voor veel toepassingen zoals isolatie voor daken, muren en vloeren.
PIR platen hebben vaak een tweezijdige aluminiumlaag, waardoor het materiaal zeer dampremmend is.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Heeft u niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om uw dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde. Heeft u meer ervaring met isoleren dan kunt u ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen.