Waar gaan ze heen? Volgens minister Kamp gaan ze vooral naar de vier grote steden, Delft en de Veluwe.Maar ook Roermond doen ze aan om te gaan winkelen en wellicht zal Giethoorn niet in dit rijtje ontbreken. Sinds een Chinese film, waarin Giethoorn de hoofdrol heeft, uitkwam heeft het dorpje zich ontpopt tot hotspot.
De Zaanse Schans, Volendam, Giethoorn, de Keukenhof, een fotomuseum in Amsterdam en het Designer Outlet in Roermond: allemaal kunnen ze vanaf vandaag tot en met 11 mei op een bezoek van de Chinezen rekenen. Die komen trouwens niet alle 4000 tegelijk, maar zijn opgedeeld in tien groepen van 400.
Toerisme is in Nederland een belangrijke economische sector. Zo'n 20 miljoen buitenlandse gasten bezochten Nederland in 2019, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast overnachtten Nederlanders zo'n 26 miljoen keer in hotels, pensions, vakantiehuizen en campings in eigen land.
De meest bezochte en populairste stad van Nederland is onbetwist Amsterdam. Veel buitenlandse toeristen bezoeken onze hoofdstad via Schiphol om er de typische Nederlandse cultuur te ervaren.
Noord-Holland is de provincie waar de meeste toeristen verblijven. Dit is ook in het tweede kwartaal van 2021 zo, met bijna 1,4 miljoen gasten. Groningen kende met 138 duizend het laagste aantal gasten in de logiesaccommodaties.
De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
Honderd jaar geleden kwamen de eerste Chinese immigranten naar Nederland. Aanvankelijk deden ze vooral zwaar en ongezond werk in de scheepvaart, na de Tweede Wereldoorlog opende een nieuwe generatie tal van Chinese restaurants. Hoeveel Chinezen er in Nederland wonen, weet niemand.
Volgens cijfers van het CBS uit 2019 hebben 969.980 personen in Nederland een Aziatische migratieachtergrond. Daarnaast wonen er ook nog 217.767 expats uit Azië in Nederland. Eind 2011 werd de Chinese bevolkingsgroep qua omvang gemeten als de vijfde groep niet-westerse allochtonen in Nederland.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in China is geboren per jaar. 65.939 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in China geboren.
De 25 grootste bevolkingsgroepen met en zonder migratieachtergrond. Nederlanders zonder migratieachtergrond vormen met 13,2 miljoen verreweg de grootste groep. Op ruime afstand gevolgd door Turkse Nederlanders. De 404.000 Turkse Nederlanders vormen 2,35% van de gehele bevolking.
Op 1 januari 2020 beschikten volgens het CBS 16,2 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is ruim 93% van alle Nederlanders.
Er kunnen alleen schattingen worden gemaakt: die liggen tussen 50.000 en 150.000 mensen van Chinese afkomst. Dat is een relatief klein percentage van het totaal aantal mensen met een migratie-achtergrond in Nederland. De groep Nederlanders met een Chinese achtergrond is heel divers.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in Indonesië is geboren per jaar. 106.128 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in Indonesië geboren.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
De bevolking van China bestaat uit 1382 miljoen personen (2017). De bevolking bestaat voor circa 92% uit Han-Chinezen en minderheden vertegenwoordigen de overige 8% van het totaal.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Dat blijkt uit de nieuwe Multicultikaart van dagblad Tubantia. Via de kaart kun je opzoeken welke groep sterk vertegenwoordigd is in jouw gemeente. Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
Volgens onderzoek wordt Engels door tussen de 90% en de 93% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Voorts is Engels de officiële bestuurstaal op de eilanden Sint Eustatius en Saba.
De wereldtalen die binnen de Verenigde Naties als zodanig gebruikt worden, zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans.
Hoeveel mensen emigreren er per jaar uit Nederland? In 2021 emigreerden 145 330 mensen, het jaar ervoor waren dat er 152 494. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten. Een deel van de mensen die zich eerder in Nederland hebben gevestigd vertrekt na verloop van tijd weer.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.