Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas...
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Temperatuurschommelingen zijn cruciaal voor de veiligheid. Om de groei van Salmonella te verminderen, moeten eieren van leghennen zo snel mogelijk worden gekoeld . Nadat eieren zijn gekoeld, moeten ze zo blijven. Een koud ei dat op kamertemperatuur wordt bewaard, kan gaan zweten, waardoor bacteriën gemakkelijker in het ei kunnen komen.
De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers.
"Sommige Europese landen zeggen dat koeling niet nodig is en dat het wassen van het ei de beschermende cuticula verwijdert ", zegt Batarseh Havern. Bovendien kunnen de kosten van het schoonmaken en koelen van eieren, vanaf het moment dat ze worden gelegd totdat ze worden geleverd en verkocht, hoog zijn.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Eieren moeten worden bewaard bij minder dan 20 graden Celsius. De meeste supermarkten houden hun verkoopruimte ruim onder deze temperatuur . Thuis is de makkelijkste manier om dit te doen echter om de eieren in de koelkast te bewaren.
Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Gepelde eieren bewaren
Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de hardgekookte eieren dan in een schaal met water maximaal één week in de koelkast. Probeer de overgebleven gepelde eieren zo snel mogelijk in de koelkast te zetten om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.
De koelkast is de beste plek om ze te bewaren in huishoudelijke keukens . Haal ze een half uur voor het koken uit de koelkast voor de beste resultaten, anders kan de plotselinge temperatuurverandering de schaal doen barsten of de bindende eigenschappen ervan bij het bakken verminderen. Bewaar ze uit de buurt van sterk ruikend voedsel - eierschalen zijn poreus.
Bewaar eieren best gewoon in hun doosje in de koelkast, en niet in de eierhouder in de zijdeur. Door ze in hun originele verpakking te bewaren zullen ze minder snel uitdrogen en geen geurtjes opnemen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Eieren die in de supermarkt zijn gekocht, zijn zo lang houdbaar als de THT-datum op de doos aangeeft. Vaak zijn eieren al één à twee weken oud voordat ze in de supermarkt terechtkomen.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Laat gekookte eieren of eiergerechten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, of langer dan 1 uur als de temperatuur boven de 32°C is . Bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken, groeien snel bij warme temperaturen (tussen 4°C en 60°C).
Je kan ook eieren invriezen.Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Om problemen met bacteriën te voorkomen , koelen we onze eieren nadat ze zijn verwerkt. Maar buiten de VS laten de meeste landen die beschermende cuticula intact. Ze gebruiken ook andere methoden om salmonella te weren, zoals het vaccineren van kippen en het verpakken en verkopen van eieren in de buurt van waar ze worden gelegd.
Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen. De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'.
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door.