In Nieuw-Zeeland wordt het meeste ijs ter wereld gegeten. Mensen eten daar maar liefst meer dan 28 liter ijs per persoon per jaar! Na Nieuw-Zeeland volgt Amerika, met maar liefst 22 liter per jaar.
In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Per Nederlander eten we jaarlijks ruim 8 liter ijs.
Geschiedenis. Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Tijd voor de ontknoping! De winnaar is het pistache ijs van Alessandro Crispini van Gelateria Crispini in het kleine Italiaanse dorpje Spoleto. De smaak komt voort uit een mix van drie pistaches. Twee uit een dorpje aan de voet van de vulkaan Etna op Sicilië en eentje uit het eeuwenoude havenstadje Agrigentio.
Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië. Geen wonder dat we deze klassieker verwerken in veel van onze smaken, zoals Cookie Dough, de nummer 1 smaak van Nederland.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs. De Dames van Akkerlust vertellen je graag meer!
Chocolade ijs is namelijk de ultieme favoriet, gevolgd door stracciatella. Op de derde plaats staat een populaire nieuwkomer, namelijk Oreo. Het liefst eten Nederlanders hun ijs van een hoorntje, zonder verdere toppings.
Als iets kouds, bijvoorbeeld een ijsje of ijsblokje, de achterkant van je neus of gehemelte raakt, wordt die zenuw geprikkeld. Die zenuw vindt dat koude gevoel helemaal niet prettig en stuurt razendsnel een signaal naar de hersenen. Dit veroorzaakt een korte bonzende hoofdpijn.
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola. In België en Nederland zijn de Cornetto, Magnum, Raket en Schatkist bekende ijsjes van Ola.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Vanille-ijs is de populairste ijssmaak ter wereld. Maar vanille is duur en bovendien niet erg klimaatvriendelijk aangezien het ingrediënt gekweekt wordt in tropische landen en dus een lange route moet afleggen voordat het in Nederland komt.
Nederlanders eten per persoon zo'n zeven liter ijs per jaar. Dit is echter niets vergeleken met de Amerikanen die kunnen in een jaar wel 25 liter ijs op. De Italianen zijn bescheiden en eten 'maar' drie liter ijs per jaar. De Zweden zijn met 16 liter de Europese ijseters nummer één.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen?Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
IJslolly's kunnen de pijn wat verzachten. Kies wel voor een waterijsje (melkproducten kunnen slijmvorming in de hand werken) en liefst niet op basis van zure ingrediënten, omdat deze de keel kunnen irriteren. Wat ook helpt, is water met ijsblokjes drinken.
IJs bevat erg veel vet en zuivel, waardoor het pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en een indigestie kan veroorzaken. Zeker wie lactose-intolerant, moet ver wegblijven van ijs of kiezen voor zuivelvrije alternatieven.
IJs is een koude lekkernij. Het wordt vaak gemaakt van bevroren room, waar onder meer suiker en eieren bij zijn gedaan. IJs wordt soms ook gemaakt van bevroren siroop (dan heet het waterijs).
Geloof het of niet, Mucci van Aldi kreeg vrijwel unaniem een hoge score en blijkt de winnaar van onze smaaktest en dus het favoriete vanille-ijs van onze redactie. Qua prijs-kwaliteit kan dit dus zeker tellen.
Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
Roomijs blijkt de favoriet, en dan met name in de smaak chocolade. Voor het onderzoek vroeg Deliveroo 1000 Nederlanders naar hun ijsvoorkeuren. 40 procent noemde roomijs als de favoriete ijssoort. De tweede plaats was voor een hoorntje softijs (30 procent) en op de derde plek sorbetijs (17 procent).