Levende wespen in de winter zijn te vinden op goed beschutte, droge plekken. Kijk daarom eens op zolder of in de garage. In dit soort ruimtes bouwen wespen vaak ongestoord aan een nest. Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin legt tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.
Zodra het koud wordt gaan ze op zoek naar een plekje om te slapen. Alle andere wespen houden geen winterslaap en komen de winter dan ook niet door. De koningin zoekt haar slaapplaats in zacht hout, onder een boomschors of in de schuur. Tijdens de winterslaap van de koningin kan zij heel koud worden en zelfs bevriezen!
De dood van wespen tijdens de wintermaanden is een volledig natuurlijk verschijnsel. Om haar soort in stand te houden, zal een bevrucht vrouwtje haar nest tijdens het koude seizoen verlaten. Ze vindt een nieuwe plek om te overwinteren, legt haar eieren en wordt op die manier de koningin van een nieuwe kolonie.
Wespen zorgen zo voor hun eigen uitroeiing. Binnen enkele uren is het effect al zichtbaar en zullen er steeds mee wespen doodvallen nadat hun zenuwstelsel aangetast is. Toch kan het nog zo'n twee tot drie dagen duren alvorens heel het nest uitgestorven is.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg.Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wespen houden niet van zoete, onnatuurlijke geuren die ze niet thuis kunnen brengen, zoals bijvoorbeeld parfums. Deze geuren maken wespen wel nieuwsgierig en dus komen ze op je af.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar. Dat is op zich logisch, want ze moeten doorlopend eitjes leggen om een wespenkolonie in stand te houden. Na de zomer sterven de meeste kolonies echter snel uit door koud weer en voedselgebrek.
Wat gebeurt er als je een wespennest laat zitten? Als je een wespennest laat zitten, wordt het tijdens de lente en zomer steeds groter. In het begin heb je er waarschijnlijk weinig last van, maar in augustus vliegen de wespen uit op zoek naar voedsel. Dat is het moment waarop wespen je lastig gaan vallen.
Een wespennest in huis die de kans krijgt om volledig tot ontwikkeling te komen kan al snel tot serieuze problemen leiden. Grootste gevaar is dat wespen zich een weg naar binnen knagen. Wespen knagen met hun stevige kaken aan allerlei materialen om ruimte te creëren voor de groei van het wespennest.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.
Wespennesten worden vaak gebouwd op beschutte plaatsen, met een gemakkelijke uitgang naar buiten. U vind wespennesten vaak onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen, maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur. Om het nest te vinden, dient u te kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen.
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees alert wanneer je buiten suikerrijke dranken zoals frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Ze nemen allerlei vervelende insecten te grazen. Ze zijn daarmee heel milieuvriendelijke ongediertebestrijders van allerlei beestjes die het op gewassen zoals maïs, suikerriet en rozen hebben voorzien.
Muggen en wespen hebben een hekel aan sterke, kruidachtige geuren, zoals citroen, lavendel, rozemarijn en de geur van geranium- en tomatenbladeren. Vul potten en bakken met citroen- en andere potgeraniums, rozemarijn, lavendel en tomatenplanten.
Alvorens je start, zijn er een paar manieren die je NIET moet proberen: Kokend water, azijn, javel...
Wespen gaan altijd op het licht af, meestal op het raam waar de zon op staat. Als het buiten donker is laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Daarom zien we ze meestal ook rondom deze plekken traag rondkruipen. Wespen hebben water en andere voedingsstoffen nodig.
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt.
Wespen houden niet van regen en dus ook niet van andere waterdruppels.