Zet vlees, vis en vleeswaren onder in de koelkast Onder in de koelkast is het kouder dan bovenin. Dit kan wel 2 °C schelen. Daarom kun je zeer bederfelijk voedsel, zoals vlees(waren), vis of kant-en-klaarmaaltijden het beste op de onderste plank bewaren.
De koelkast is daarom de meest gunstige plaats in huis om vlees en vleeswaren te bewaren. Een nog betere plaats is de vriezer. Met een temperatuur van -18 °C tot -20°C kunnen bacteriën hier geen schade veroorzaken.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Waarom moet je een spons in de koelkast leggen? Een spons kan helpen bij het absorberen van vocht en het verminderen van nare geurtjes in de koelkast.
Zet open potjes op de bovenste plank
Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit. De perfecte plek voor een paar plakjes kaas of wat vleeswaren dus. Koop er eventueel speciale bakjes voor.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet.
Aangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje prima (tijdelijk) buiten de koelkast bewaren. Zelfs als het potje al open is, blijft-ie lange tijd goed. Basilicumblaadjes absorberen koelkastluchtjes, wat natuurlijk niet zo lekker is.
Koudste en warmste plek
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Wist jij dat je vleeswaren het beste onderin de koelkast kunt bewaren? Een temperatuur van 4 graden zorgt ervoor dat jouw favoriete vleeswaren zo lang mogelijk lekker blijven. De vleeswaren bewaardoos zorgt er daarnaast voor dat het beleg niet uitdroogt en dat alle bakjes netjes kunt stapelen.
Goede koeling is belangrijk
Tussen de 10ºC en 60ºC blijft vlees en vleeswaren maar een paar uur goed. Dat wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën die het vlees kunnen bederven. Vooral gemalen vlees en gesneden vleeswaren zijn daar extra gevoelig voor.
Bewaren. Bewaar koelverse melkproducten in de koelkast op 4 °C en bewaar ze niet te lang. Eet zachte kazen (bijvoorbeeld schimmelkazen) op voordat de THT-datum is verstreken. Kijk, ruik en proef of je yoghurt, boter en melk nog kunt gebruiken als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
De groenteladen van de koelkast zijn bedoeld om producten vers te houden door de luchtvochtigheid te behouden. De meeste groenteladen hebben verstelbare ventilatieopeningen die de vochtigheidsgraad binnenin regelen om verschillende soorten producten beter te kunnen bewaren.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
Koelkast schoonmaken. Niet het leukste klusje maar voor de hygiene en het energieverbruik is het verstandig om je koelkast minimaal 1x in de 3 maanden grondig schoon te maken. Daarnaast is het belangrijk om elke week te controleren of er geen producten in de koelkast liggen die over de datum zijn.