Alleen het origineel is geldig en bewaar het codicil op een plek waar je erfgenamen het zullen vinden of laat het door de notaris bewaren bij je testament. Bedenk goed dat als een erfgenaam de inhoud niet aanstaat uw codicil zomaar kan verdwijnen. Als het echt uitgevoerd moet worden zet het dan in je testament.
Rechtsgeldigheid codicil? Een codicil heeft net zoveel rechtsgeldigheid als een testament. Als jij opschrijft dat je sieraden naar de buurvrouw gaan, dan moet je dochter (die formeel erfgenaam is) die sieraden afstaan aan de buurvrouw.
In een codicil bepaal je op hoofdlijnen wat je wilt dat er gaat gebeuren na je overlijden. Het is geen testament, maar een zelf gemaakt document. Daarin je wensen over jouw uitvaart en je kan er ook kleine dingen mee nalaten. Dit model is een handig hulpmiddel om zelf een codicil op te stellen.
Een geldig codicil voldoet aan de volgende eisen: geheel uit de hand geschreven; voorzien van de datum waarop het is gemaakt; ondertekend (handtekening).
Dus niet "alle sieraden" of "alle kasten", maar "de gouden ring met diamant" of "de antieke eiken klok die in de woonkamer hangt". U kunt ook in een codicil omschrijven of u begraven wilt worden of gecremeerd. Geldbedragen en ook een auto kunt u niet met een codicil aan iemand geven.
In een codicil mag je niets anders legateren dan de inboedelgoederen, sieraden, kleding en bepaalde specifieke auteursrechten. Een legaat van een geldbedrag, of de aanwijzing van een executeur kun je dus niet regelen hierin regelen. Ook kun je niet je erfgenamen aanwijzen in een codicil.
Een rechtsgeldig testament kan volgens de Nederlandse wet alleen gemaakt worden bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een soort testament te schrijven, dit wordt een 'codicil' genoemd. In dit handgeschreven codicil kun je sieraden, kleding of inboedel aan iemand nalaten.
Een testament kan alleen opgesteld worden door een notaris. Een zelfgemaakt testament is niet rechtsgeldig. Je kunt wel een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie specifieke inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden.
In artikel 4:117 van het Burgerlijk Wetboek (BW), tweede en derde lid, is bepaald dat een legaat in beginsel ten laste van de gezamenlijke erfgenamen komt en dat de erfgenamen ieder voor een deel, evenredig aan hun erfdeel, verbonden zijn.
De eenvoudigste juridisch veilige manier om uw uitvaartwensen vast te leggen is in een handgeschreven, gedateerde en ondertekende brief: een 'uitvaartcodicil'. U kunt hierin beschrijven hoe u uw uitvaart voor u ziet, maar bijvoorbeeld ook aan wie u welke persoonlijke eigendommen wilt nalaten.
Een codicil is een door uzelf geschreven verklaring, voorzien van datum en uw handtekening. In een codicil kunt slechts een beperkt aantal zaken voor na uw overlijden regelen zonder dat u daarbij een notaris hoeft in te schakelen.
Hoe kan ik een laatste wilsbeschikking laten opstellen? U geeft een ondertekende en gedateerde verklaring af bij de Dienst Burgerzaken van uw gemeente. Deze verklaring wordt geregistreerd in het bevolkingsregister en u krijgt een ontvangstbewijs mee. Veel gemeenten hebben een invulformulier beschikbaar op hun website.
De kosten voor een testament beginnen gemiddeld rond de 500 euro inclusief btw. De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.
Het punt is dat in Nederland een testament alleen geldig is als het is opgesteld of geregistreerd door de notaris. Je hebt dan ook niet veel aan een voorbeeld. Het testament zal namelijk uiteindelijk in juridische taal opgesteld worden. Of je moet jouw zelfgeschreven testament laten registreren door een notaris.
Beneficiaire aanvaarding regelen
U kunt beneficiair aanvaarden door het formulier Verklaring nalatenschap in te vullen. Dit doet u bij de rechtbank die hoort bij de laatste woonplaats van de overleden persoon. U kunt het formulier ook invullen bij de notaris. Hij stuurt het dan naar de rechtbank.
Een notariskantoor kan zelfgeschreven testamenten bewaren en deze registreren in het CRT (het Centraal Register van Testamenten). De inhoud zelf van je testament blijft geheim, maar de notaris registreert de gegevens in een database. Enkel notariskantoren hebben toegang tot dit register.
Een testament blijft wettelijk altijd gelden. Er zit dus geen einddatum op. In de praktijk moet je een testament wel regelmatig herzien om te beoordelen of deze nog aansluit op jouw huidige situatie en wensen.
Op grond van de Wet op het notarisambt is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen tot na de uitvaart. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in je testament als je iemand onterft en niet wilt dat iemand daar achter komt voor je begrafenis. In dat geval is je testament pas na een kleine week openbaar.
Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.
Levenstestament en volmacht
In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie.
De executeur regelt de erfenis namens de erfgenamen. Meestal zorgt hij ervoor dat de erfgenamen de erfenis samen kunnen verdelen. In de wet staat welke taken de executeur heeft. In zijn testament kan de overledene de executeur meer of minder taken hebben gegeven dan in de wet staan.
Iedere notaris kan uw bestaande testament wijzigen als dat nodig is. Het maakt dus niet uit bij welke notaris u uw testament destijds heeft gemaakt. Een goed alternatief kan zijn om uw testament opnieuw te maken. U herroept dan automatisch uw eerder gemaakte testament.