Witte wijn moet bij voorkeur worden bewaard op een koele, donkere en stabiele plaats met een constante temperatuur tussen de 8 en 12 graden Celsius.
Verschillende wijnen, verschillende temperaturen
Hierbij is het belangrijk om te letten op de verschillende soorten witte wijn. Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden.
Drinkt u Chardonnay koud? Ja, chardonnay moet koud worden geserveerd, op een temperatuur van 48F/8,89°C . U moet chardonnay niet drinken op kamertemperatuur of wanneer het warm is. Chardonnay moet worden gekoeld in een goede wijnkoelkast tot 48F, aangezien huishoudelijke koelkasten over het algemeen koeler zijn dan dat.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Het hangt af van het soort witte wijn. Lichtere, frissere wijnen (zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio) komen het beste tot hun recht bij lagere temperaturen (7 tot 10 graden Celsius). Rijpere, vollere witte wijnen (zoals Chardonnay of Viognier) kunnen iets warmer worden geserveerd, rond 10 tot 12 graden Celsius.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Bewaar wijn niet in de koelkast . Hoewel een koelkast een handige plek lijkt om wijn te bewaren, is het eigenlijk te koud en kan de kurk uitdrogen, wat leidt tot oxidatie.
Om ervoor te zorgen dat uw witte wijn optimaal smaakt, bewaart u deze op een koele, donkere plek, uit de buurt van direct zonlicht . De optimale temperatuur is tussen de 45 en 50 graden Fahrenheit. Bewaar witte wijn niet langer dan een paar dagen in de koelkast, omdat de kurk dan uitdroogt en de wijn voortijdig veroudert.
Lichtere witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc wijn of Pinot Grigio wijn, behouden over het algemeen hun kwaliteit gedurende een kortere periode van drie tot vijf dagen.Aan de andere kant kunnen volle witte wijnen, zoals Chardonnay wijn of Viognier, soms tot een week goed blijven nadat ze zijn geopend.
Volgens experts zijn veel gezondheidsclaims over natuurlijke wijn anekdotisch en ontbreekt er voldoende bewijs . Toch kunnen sommige mensen baat hebben bij het kiezen van natuurlijke wijn boven conventionele wijn, zoals mensen die gevoelig zijn voor toevoegingen zoals sulfieten.
Hoe lang blijven geopende volle witte wijnen vers? Als ze worden afgesloten met een schroefdop, kurk of stop en in de koelkast worden bewaard, is de houdbaarheidsdatum voor een rosé of volle witte wijn zoals chardonnay, fiano, roussanne, viognier en verdelho drie dagen .
Let op: er is een verschil tussen 'koel bewaren' en 'gekoeld bewaren'. Producten die je 'gekoeld' moet bewaren berg je op in de koelkast.Producten met het advies 'koel bewaren' bewaar je tussen de 12 en 15°C.
Frisse, lichte, droge witte wijnen: 7-10 °C
Sauvignon blanc, pinot grigio, verdejo, rosé (Provence). De fruitige, frisse wijnen mogen lekker koud. Hou zo'n 7 graden aan. Een rosé mag ietsje warmer, 10 graden.
De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 14- 18 graden Celsius. Dit is afhankelijk van de soort rode wijn. Wij adviseren je de witte wijn op een temperatuur van 7- 12 graden Celsius te bewaren.
Als witte wijn te lang wordt bewaard, kan deze bederven en een muffe of azijnachtige smaak krijgen. Als u witte wijn opent en deze een muffe of bedorven geur heeft, of als de smaak verzuurd of geoxideerd is, dan is de wijn niet meer goed en kunt u deze beter weggooien.
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, blijft over het algemeen maximaal 2-3 jaar goed. Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of Eiswein, kan soms wel 20 jaar bewaard worden.
Ongeopende schroefdopwijn
Rode wijn: De houdbaarheid van een ongeopende rode wijn met schroefdop is ongeveer 2-3 jaar . Witte wijn: De houdbaarheid van een ongeopende witte wijn met schroefdop is ongeveer 1-3 jaar.
Maar gedurende je afwezigheid kan het geen kwaad om de wijn daar heerlijk te laten rusten. Lekker laten liggen tot je ervan gaat drinken. En vooral niet uit de koelkast halen om na een paar dagen de wijn weer terug te leggen. Die temperatuurschommelingen zijn funest voor de smaak.
Maar als u uw wijn in een koelkast wilt laten rijpen, is dat onder bepaalde omstandigheden mogelijk . Temperatuur beïnvloedt een wijn door te veranderen hoe snel of langzaam deze veroudert. Hoe koeler de temperatuur, hoe langzamer deze veroudert. Hoe warmer de temperatuur, hoe sneller deze veroudert.
In de klimaatkast wordt wijn continu op de perfecte manier bewaard. Niet te warm, maar ook niet te koud. Wijnflessen mogen neergelegd worden, al is het beter om flessen met een schroef- of rubberdop rechtop te bewaren. Zo vermijdt u een rubbersmaakje of oxidatie in de wijn.
Ten eerste, omdat drankkoelers zijn ontworpen om dranken te bewaren, is hun temperatuurbereik warmer dan een minikoelkast. Wijn kan ook worden bewaard in een drankkoeler, maar wijn mag niet worden bewaard in een minikoelkast omdat de temperatuur te koud kan zijn . Ten tweede hebben drankkoelers en minikoelkasten verschillende opslagcapaciteiten.
Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo'n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig.
Wijnliefhebbers en experts zijn het erover eens dat temperatuur cruciaal is voor het bewaren van wijn en een wijnkoelkast is een ideale oplossing voor het bewaren . Wijn moet worden bewaard bij een constante temperatuur, idealiter tussen 45°F en 65°F (7°C – 18°C). Temperatuurschommelingen kunnen leiden tot voortijdige veroudering of bederf.