Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
Een waterige oplossing wordt zuur genoemd wanneer de zuurgraad (pH) lager is dan 7. De oplossing bevat dan meer hydronium-ionen dan hydroxide-ionen. Toevoeging van ammoniak aan zoutzuur geeft ammoniumchloride. Reactie tussen magnesium en zoutzuur, waarbij magnesiumchloride en waterstofgas gevormd wordt.
Chemie. De zure smaak ontstaat wanneer waterstof zich in de vorm van positief geladen ionen losmaakt uit een zuur; De zuurgraad is een maat voor de hoeveelheid werkzame ionen, en wordt uitgedrukt in de pH. Hoe lager de pH, des te sterker het zuur. pH=7 is neutraal, bijvoorbeeld drinkwater en eieren.
Botten bestaan grofweg uit twee bestanddelen: kalkzouten en lijmstof (collageen) . Het zoutzuur lost de kalkzouten in de botten op en enkel het collageen blijft over.
Zuur is kortgezegd alles met een pH-waarde lager dan 7. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad; hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het is.
Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.
zuur bijvoeglijk naamwoord ( SLECHT GEVOEL )
onvriendelijk of snel geïrriteerd: Van de ene op de andere dag leek hun relatie verzuurd. Ze keek me zuur aan.
Het 'tegenovergestelde' van zuur is niet zoet, zoals je misschien zou verwachten, maar basisch. Basische oplossingen kennen de meeste mensen minder goed omdat ze nauwelijks in ons voedsel voorkomen. Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Zoutzuur is een niet-oxiderend (reducerend) middel zonder dehydraterende eigenschappen, terwijl zwavelzuur een zeer sterk oxidatiemiddel en dehydraterend middel is . Uiterlijk en geur: Beide zijn kleurloze vloeistoffen. Zoutzuur heeft een scherpe geur, terwijl zwavelzuur geen geur heeft.
Salpeterzuur is behalve een sterk zuur ook nog een sterke oxidator en is in staat om ook de edelere metalen als zilver en koper op te lossen. Bij toevoeging aan geconcentreerd waterstofchloride wordt de gevormde oplossing koningswater (aqua regia) genoemd.
In het kort. Organische zuren is een groep van zure stoffen. De bekendste is azijnzuur, de stof die azijn zuur maakt. Organische zuren worden in veel verschillende producten gebruikt, zoals in schoonmaakazijn of onkruidbestrijdingsmiddelen.
Een base of loog – ook wel alkali genoemd – is een substantie die eigenschappen heeft tegengesteld aan een zuur. De mate waarin een in water opgeloste stof basisch is, wordt aangegeven met de pH-waarde: 7 is neutraal, hogere waarden zijn basisch, lagere waarden dan 7 zijn zuur.
Tot de organische zuren behoren onder meer alcoholen, sulfonzuren en zelfs koolwaterstoffen.
Wat is een voorbeeld van een zuur? Het citroenzuur dat in citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel en grapefruit zit, is een voorbeeld van een zuur. Andere voorbeelden zijn zoutzuur dat in de maag zit, zwavelzuur dat in batterijen wordt gebruikt en azijnzuur dat in azijn zit.
Zure smaak
Kramer spreekt van fermentatie. "We laten de van nature op de kool zittende melkzuurbacteriën het werk doen", zegt hij. "Die eten de suikers in het product op en die scheiden melkzuur en in sommige gevallen wat smaakstoffen uit. Daardoor wordt de witte kool zuur en krijgt het ook de kenmerkende smaak."
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen.Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Het zuur is vrijwel 100% geïoniseerd . Bijvoorbeeld, wanneer waterstofchloride oplost in water om zoutzuur te maken, gebeurt er zo weinig van de omgekeerde reactie dat we kunnen schrijven: Op elk willekeurig moment zal vrijwel 100% van het waterstofchloride hebben gereageerd om hydroxoniumionen en chloride-ionen te produceren.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep.
'Basisch' is het tegenovergestelde van zuur. Voorbeelden van basische stoffen zijn natrium-bicarbonaat en kaliumbicarbonaat. We gebruiken de 'PH-waarde' om aan te geven of een vloeistof zuur of basisch is.
Sommige zenuwvezels brengen de smaak over naar de hersenen. Deze stimuleren de neuronen (zenuwcellen) van de aangezichtszenuw die de spieren van het gezicht aanstuurt. De zeer zure stimulus leidt tot een reflexmatige samentrekking van alle gezichtsspieren, waardoor het hele gezicht samentrekt met de ogen stijf dicht .
De maag produceert een grote hoeveelheid zoutzuur om voedsel af te breken en spijsverteringsenzymen te bevorderen. De pH (maat voor de zuurgraad) van dit zuur bevindt zich tussen 1 en 3, terwijl een pH 7 neutraal is.
Zoogdieren proeven veel verbindingen, maar gebruiken een sensorisch palet dat slechts uit vijf basissmaakmodaliteiten bestaat: zoet, bitter, zuur, zout en umami (de smaak van mononatriumglutamaat)1,2 . Hoewel dit repertoire bescheiden lijkt, verschaft het dieren cruciale informatie over de aard en kwaliteit van voedsel.