Licht en elektromagnetische straling creëren allebei additieve kleur. In dit model van kleurentheorie zorgt de combinatie van alle kleuren voor de waarneming van wit. Dit model wordt ook wel RGB genoemd, want als je met additieve kleur werkt, gebruik je rood, groen en blauw als primaire kleuren.
Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). De drie primaire kleuren zijn: geel, rood en blauw.
Wit licht bestaat uit alle kleuren die er zijn. Wanneer wit licht op een gekleurd voorwerp valt, dan wordt de kleur van het voorwerp zelf teruggekaatst. Die kleur zien we dan. De andere kleuren waaruit het witte licht bestaat worden door het voorwerp vastgehouden.
Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur).
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Wat is zandkleur? Zandkleur is een natuurlijke tint die, zoals de naam al zegt, neigt naar de kleur van zand. Het is dus een hele lichte kleur bruin. Een andere benaming is beige.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Roodgroen en geelblauw – dat zijn de zogeheten 'verboden kleuren'. Iets roodgroens heeft zowel een rode als een groene tint. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het botst alleen in onze hersenen.
Schuim voor bijvoorbeeld de afwas of voor in bad is altijd wit. Dat heeft te maken met de dikte van het laagje vloeistof, dat bij schuimbelletjes heel dun is.
Rood. In de meeste talen was rood de eerste kleur die zijn naam kreeg na zwart en wit. Het was de eerste kleur die gebruikt werd in kunst (okerrood) en heeft een verhoogde mate van symboliek.
Wit licht is licht waarin geen kleur is te zien. Het ziet eruit als wit, maar bestaat in feite uit een combinatie van alle zichtbare kleuren. Het licht wat wij kunnen zien, bestaat uit een spectrum van kleuren.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Er bestaan namelijk duizenden verschillende tinten wit: ivoor, parelwit, grijswit ...
Net zoals bij wit en zwart wordt grijs ook niet echt beschouwd als een kleur. Technisch gezien klopt dit ook: Grijs is geen kleur, maar wel een zekere lichtintensiteit die ons oog situeert tussen het wit en zwart in.
Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat.
Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
De kleur en samenstelling wordt bepaald door de samenstelling van het gesteente van de bergen. Zwart zand komt bijvoorbeeld van vulkanisch gesteente en wit zand bevat veel bergkristal.
Kleuren mengen: Zandkleur
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Beige is een kleurnaam die gebruikt wordt voor een lichte kleur bruin (dus bruin met een hoge intensiteit). De kleur wordt ook wel aangeduid met een omschrijving "zandkleur". Beige is een tertiaire kleur.