Je blijft in Nederland sociaal verzekerd als: Het land waar je gaat werken lid is van de EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) of een verdrag met Nederland heeft gesloten over sociale zekerheid. Je in dienst bent van een Nederlandse werkgever.
U betaalt de bijdragen per kwartaal aan uw socialeverzekeringsfonds. Bij het begin van elk kwartaal krijgt u een afrekening van uw socialeverzekeringsfonds voor de bijdragen van dat kwartaal. Dat bedrag moet u voor het einde van het kwartaal op de rekening van het socialeverzekeringsfonds storten.
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen.Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Samen vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland.
De sociale verzekeringen zijn onderverdeeld in de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen: de Algemene ouderdomswet (AOW), de Wet langdurige zorg (WLZ), de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) en de Algemene nabestaandenwet (Anw).
Onder de sociale voorzieningen vallen de volgende wetten: Participatiewet, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, Wet inkomensvoorziening oudere werklozen, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, Toeslagenwet, en de Wajong.
Algemene ouderdomswet (AOW)Algemene nabestaandenwet (Anw)Wet langdurige zorg (Wlz)Algemene kinderbijslagwet (AKW)
Wat zijn sociale verzekeringen? Sociale verzekeringen (werknemersverzekeringen en volksverzekeringen) zorgen voor inkomen bij werkloosheid, pensioen, overlijden, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Bent u werkgever? Dan betaalt u in Nederland de sociale verzekeringen van uw werknemers aan de Belastingdienst.
Sociale zekerheid in Nederland bestaat uit werknemersverzekeringen, volksverzekeringen en sociale voorzieningen. De werknemersverzekeringen en de volksverzekeringen worden samen aangeduid als sociale verzekeringen.
Tot de sociale lasten worden gerekend de door de werkgever betaalde premies aan pensioenfondsen en sociale verzekeringsinstellingen ten behoeve van haar huidig of voormalig personeel.
Het Sociale Zekerheidsrecht omvat bijvoorbeeld de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW), de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en de Participatiewet.
Die sociale zekerheid biedt aan de aangeslotenen bescherming bij ziekte, invaliditeit en werkloosheid. Om aangesloten te zijn bij de sociale zekerheid van een land, betaalt u een zogenaamde sociale bijdrage. In België is iedere werknemer en zelfstandige verplicht aangesloten bij de sociale zekerheid.
Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW).
Volgens EU-regels kun je niet in twee landen verzekerd zijn of premie betalen.
Gewone socialezekerheidsbijdragen
De werknemersbijdragen in de privésector bedragen 13,07% van het brutoloon. Werknemers met lage lonen betalen niet de volle 13,07%. Ze kunnen gebruikmaken van de werkbonus. De werkgeversbijdrage bedraagt voor de private profitsector 25%.
Niemand in de kou
Het geld voor de sociale zekerheid is voor het grootste deel afkomstig uit een heffing op het loon: de sociale bijdrage. Een stuk daarvan wordt betaald door de werknemer, een ander stuk door de werkgever.
De volksverzekeringen zijn:Algemene Ouderdomswet (AOW) Algemene nabestaandenwet (Anw) Wet langdurige zorg (Wlz)
Als zelfstandige ben je verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Vanaf dan betaal je elk kwartaal een sociale bijdrage zodat je onder andere verzekerd bent bij ziekte en ook pensioenrechten opbouwt. Ontdek hier alles over je sociale bijdrage als zelfstandige en waarom je die betaalt.
Als u geen werknemer bent, kunt u zich onder voorwaarden vrijwillig verzekeren voor de WIA. U krijgt dan een WIA-uitkering als u na 2 jaar ziekte nog niet kunt werken. Voorwaarde is dat u ten minste 35% arbeidsongeschiktheid bent.
De sociale zekerheid zorgt voor vervangingsinkomens en aanvulling op het inkomen. Solidariteit is het centrale begrip van ons systeem. De sociale bijstand vormt tenslotte een residueel vangnet voor wie door de mazen van het net valt.
Sociale premies zorgen in de verzorgingsstaat Nederland voor welvaart en welzijn van alle burgers in onze samenleving. Iedereen krijgt voldoende inkomen om te kunnen leven (welvaart), iedereen heeft toegang tot goede gezondheidszorg (welzijn).
Iedereen die in Nederland inkomen uit werk en woning heeft, betaalt premie voor de volksverzekeringen. Dat kan op 2 manieren: U betaalt via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Uw werkgever houdt een deel van de premie in op uw loon of uitkering.
Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd bereikt, heeft recht op AOW. Hoeveel AOW je krijgt, hangt af van hoeveel jaar je in Nederland hebt gewoond of gewerkt.