Bij de 'mannelijke' vorm van haaruitval begint de kaalheid meestal rond de slapen en de kruin. Bij
Als uw hoofdhuid onvoldoende doorbloeding heeft, krijgen zowel de huid als uw haarzakjes te weinig voedingsstoffen. Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicatie en medische behandelingen. Ook een vitamine A vergiftiging en een tekort aan ijzer kunnen de oorzaken zijn van uw haarverlies.
Ieder mens verliest 50 tot 120 haren per dag. Dit lijkt veel, maar het is normaal. Omdat er telkens nieuwe haren aangroeien, leidt het niet tot kaalheid. Ook haarverlies bij het ouder worden is normaal.
Wanneer nieuwe haargroei uitblijft, kan haaruitval uiteindelijk leiden tot kaalheid. Helaas krijgt de helft van alle vrouwen ooit te maken met haaruitval. De medische benaming voor haaruitval of kaalheid is alopecia.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten. U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen. Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Als je meer dan 100 haren verliest per dag wordt het abnormaal en spreken we van haaruitval. Meestal is dit erfelijk bepaald en spelen mannelijke hormonen een rol. Soms liggen ziekten zoals schimmelinfecties, schildklieraandoeningen, bloedarmoede, vergiftiging (alcohol!)
Wanneer er meer dan 20 haren los komen, is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog. Bij deze test tel je de uitgevallen haren na het kammen. Het beste moment om dit te doen is 24 uur voor de eerstvolgende wasbeurt of zo'n 3 dagen na de laatste wasbeurt. Deze test kan je eenvoudig zelf uitvoeren.
Haren groeien niet dikker terug
Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Zo'n 50-120 haren per dag, in de winter wat meer dan in de zomer. Omdat je er ook weer nieuwe haren bij krijgt, wordt je haar niet dunner. Gemiddeld heeft de mens zo'n 100.000 haren op zijn of haar hoofd.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen. Maar er zijn ook veel mensen die later opnieuw (voor korte tijd) kale plekken krijgen. Soms groeit het haar niet helemaal terug.
Vitamine A, B, C en E, natuurlijke voeding voor je haar
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
Deze vorm van haaruitval door stress is meestal tijdelijk. Zodra de stressfactor geen rol meer speelt, zal het haar meestal weer vanzelf aangroeien. Dit proces is echter traag. Het kan wel een jaar duren voordat het haar weer is aangegroeid na haaruitval door stress.
Gemiddeld verliezen we ongeveer 50 tot 100 haren per dag. In de herfst en lente is het zelfs mogelijk dat dit aantal nog hoger ligt, voornamelijk door wat het haar te verduren krijgt tijdens de zomer en winter (zon, hitte, koude, ...). De seizoensgebonden haaruitval duurt een tot drie maanden.
De vooruitzichten voor patiënten met acuut telogeen haarverlies zijn uitstekend. Tenzij de oorzakelijke uitlokkende factor zich herhaalt, zal de haaruitval meestal binnen 3-6 maanden (maximaal een jaar) stoppen, waarna een spontaan herstel met volledige uitgroei van nieuwe haren optreedt.