Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur. Breng op dat deel van de vloer tegellijm aan, met behulp van een troffel. Breng nooit meer lijm aan dan je binnen twintig minuten kunt betegelen.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst.
Begin met de eerste tegels links of rechts onderaan in de hoek en plak de eerste rij tegels. Schuif de tegel in het lijmbed terwijl je hem ook aandrukt. Een tegeldrager is een handig hulpmiddel hiervoor. Controleer met een waterpas of de eerste rij helemaal recht is.
De legrichting heeft zeker een effect op de ruimte. Om diepte te creëren in een kamer, leg je de planken of tegels best in de lengte. Een vloer in de lengte leggen maakt de ruimte optisch langer en smaller. Leg de vloer dus aan de langste kant evenwijdig met de langste zijde van de kamer.
Je start altijd eerst met het betegelen van de wanden alvorens je start met de tegelwerken op de vloer. We doen dit om te voorkomen dat er lijm/specie resten en voegmiddel op de vloertegels vallen en zo de vloer bevuilen en bijvoorbeeld de voegen vol komen te zitten met lijm/specie en voegsel resten.
Beter is het om ca.24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe. Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat je geen voegmiddel uit de voeg veegt.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen.Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur. In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard.
Zelf tegels zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Iedere doe-het-zelf kan het. Wel heb je de juiste gereedschappen nodig om ervoor te zorgen dat je wand, badkamer of keuken goed betegeld is. Er bestaan verschillende producten op de markt die je hierbij goed kunnen helpen.
Welke dikte moet de lijmlaag hebben die je op je vloertegels aanbrengt? Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming).
Dubbele verlijming zorgt voor een volledige dekking. Bij dubbele verlijming moeten de lijmribbels van het materiaal en het lijmbed goed tegen elkaar aan komen. Plaats de tegel in het lijmbed en 'wel' (schuivende beweging met wat druk) deze in de tegengestelde richting van je lijmbed.
Ruimte voorbereiden. Meet eerst en vooral de ruimte die je gaat bevloeren op. Bereken aan de hand van de vloeroppervlakte en de afmetingen van de tegels hoeveel tegels je nodig hebt. Laat je hierbij eventueel adviseren en houd rekening met de vrije hoogte vanaf de chape.
Vloertegels lijmen
Trek een lijn op de vloer, evenwijdig aan de langste wand waar u wilt beginnen. Trek haaks op deze eerste lijn een tweede lijn langs de korte wand waar u wilt beginnen. Meet de vloertegels langs de lijnen uit en houd aan de uiteinden dezelfde tegelbreedte aan voor een symmetrisch resultaat.
Kies de juiste voegbreedte voor vloer en wand
Logisch dat aan tegelwerk op de vloer hogere eisen worden gesteld en dit geldt dus ook voor de bijbehorende voegen. Forbo Eurocol adviseert voor tegelwerk op de wand een minimale voegbreedte van 2 mm en voor vloertegels 3 mm.
Het los komen van vloertegels hoef per definitie niet perse aan de tegelzetter te liggen. Uiteraard kan dit wel door het verkeerde verwerkingsmateriaal gebruikt te hebben of de verwerkingsmaterialen op een verkeerde manier gebruikt te hebben. Het los komen van vloertegels kan ook komen door spanningsopbouw in de vloer.
Minimale voegbreedte vloertegels
Deze tegels worden vaak met zeer smalle voegen verwerkt. Hierbij zijn voegen van 1 tot 1,5 mm geen uitzondering. Toch is het raadzaam om de voegen niet te smal te maken. Bij gerectificeerde tegels is 2,5 tot 3 mm het beste.
Hoe lang is een tegelzetter bezig
Doorgaans kan een tegelzetter tussen de 8 en 10 m2 meter per dag tegelen in een badkamer of toilet. En tussen de 15 en 20 m2 per dag bij het tegelen van een vloer. Echter zijn er natuurlijk een hoop variabelen die invloed kunnen hebben op de snelheid hiervan.
Voor grootformaattegels kunnen de vlakheidsafwijkingen van de randen redelijk ruim zijn (tot 2 mm). Zo zal het slechts in zeer beperkte mate mogelijk zijn, bij een plaatsing van deze tegels om de oneffenheden in de ondergrond weg te werken met een één laag mortellijm.
Hoeveel m² kan een tegelzetter per uur? Een tegelzetter legt gemiddeld 8 tot 10 m² per dag bij een badkamer of toilet.Bij andere vloeren legt de tegelzetter ongeveer 15 tot 20 m² per dag.
We raden het dan ook sterk af om de tegels zonder voeg te leggen omdat de kanten op elk moment tijdens gebruik kunnen afschilferen. Daarnaast zorgt een voegverbinding voor een balancerend effect en beschermt de vloer tegen het binnendringen van vuil.
Het leggen van tegels is niet zo moeilijk als je zou denken en kan de kosten besparen van het professioneel laten installeren. En of het nu voor je badkamer, wasplaats of elke kamer van het huis is, het leggen van vloertegels is een geweldige vaardigheid om te leren.
Voorstrijken bij tegelwerk
Om het tegelwerk zo goed mogelijk te laten hechten, hebben wij twee soorten primers die je kan gebruiken. Dat zijn de DPM800 en de DPM810.