Plak je over een bestaande tegel heen en heb je geen last van lekkage? Dan kan je ervan uit gaat dat dit al onder de oude tegels zit. Als je een badkamer gaat betegelen begin je eerst met de wandtegels. Om een goede verdeling van de tegels te maken kan je het beste vanuit het midden beginnen met betegelen.
Wandtegels zetten: stap voor stap
Wanneer de wand van de vloer tot aan het plafond betegeld moet worden, begin dan bij de vloer met een rij hele tegels. Wanneer je de tegels tot een bepaalde hoogte hebt gepland, begin je op deze hoogte met hele tegels (van tevoren de hoogte markeren).
Je start altijd eerst met het betegelen van de wanden alvorens je start met de tegelwerken op de vloer. We doen dit om te voorkomen dat er lijm/specie resten en voegmiddel op de vloertegels vallen en zo de vloer bevuilen en bijvoorbeeld de voegen vol komen te zitten met lijm/specie en voegsel resten.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst.
Het antwoord daarop is eenvoudig, de voegen tussen de tegels zijn vaak niet waterdicht.Deze voegen laten vocht door, waardoor er vochtproblemen zouden kunnen ontstaan.Juist daarom is de kimband en pasta zo belangrijk.
Voor je met tegelen begint moet je een lat waterpas onder op de wand slaan om de onderste tegels te ondersteunen. De hoogte van de lat is afhankelijk van de hoogte van de onderste tegelrand. Hou ongeveer ¾ tegelhoogte aan. Deze lat kan je met twee staalspijkers op de muur slaan.
Dubbele verlijming zorgt voor een volledige dekking. Bij dubbele verlijming moeten de lijmribbels van het materiaal en het lijmbed goed tegen elkaar aan komen. Plaats de tegel in het lijmbed en 'wel' (schuivende beweging met wat druk) deze in de tegengestelde richting van je lijmbed.
De legrichting heeft zeker een effect op de ruimte. Om diepte te creëren in een kamer, leg je de planken of tegels best in de lengte. Een vloer in de lengte leggen maakt de ruimte optisch langer en smaller. Leg de vloer dus aan de langste kant evenwijdig met de langste zijde van de kamer.
na het tegellen 24 uur wachten daarna kan je voegen en na weer 24 uur kan je douchen.
Als de tegellijm is uitgehard, is het tijd om te voegen. Er zijn verschillende voegmiddelen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voegmiddel in poedervorm dat je moet aanmaken met water of kant-en-klaar voegmiddel. Een populair voegmiddel is de Ben Univoeg.
Plaats voor een goede afwatering daarom eerst je douchebak en werk nadien de wanden af met een waterdichte laag. Als je je wand afwerkt met tegels of waterdichte panelen, dan ben jij reeds beschermd tegen de veelvoorkomende fout.
Breng kimband aan in alle inwendige hoeken van uw badkamer. Bij nissen in het douche gedeelte voorziet ook de uitwendige hoeken van kimband. Deze punten zijn het gevoeligst voor werking en lekkage.
Relatief zachte tegels vallen in klasse één tot drie. Hiervoor kun je het beste een tegel- of glasboor gebruiken. Voor het boren in tegels met een gemiddelde hardheid (klasse drie tot zes) moet je een steenboor gebruiken. En voor alle tegels vanaf hardheidsklasse zes heb je een diamantboor nodig.
De tegelboor is te herkennen aan de harde punt. Deze harde punt zorgt ervoor dat de boor op één punt fixeert. Op deze manier schuift de boor minder snel weg en voorkom je dat je de tegel beschadigt. Door wat schilderstape op de tegel te plakken waar je gaat boren, heeft de boor meer grip en voorkom je het wegschuiven.
Dat wil zeggen dat als je een oppervlak hebt van 10 m² je rekening moet houden met 1 m² snijverlies en je dus minimaal 11 m² aan tegels nodig hebt. Deze richtlijn van 10% geldt voor traditionele tegelverbanden.
Om zeker te zijn dat je de juiste vertanding hebt, controleer je dit door de tegel op de gebruikelijke manier te plaatsen, de tegel omhoog te trekken en de achterzijde van de tegel te bekijken. Er mogen geen lijmrillen zichtbaar zijn en de lijm moet zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond volledig bedekken.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels. Het kan niet anders. Het is domweg niet schoon te houden.
Je kan de badkamer niet waterdicht maken met half werk. Het is daarom belangrijk om alle voegen in de badkamer te impregneren zodat deze ook daadwerkelijk waterdicht zijn. Doe je dit niet, trekt vocht alsnog in de tegels.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.