Telenet lanceert 5G in eerste regio's rond Leuven, Antwerpen en de kust. Mechelen, 1 december 2021 – Telenet lanceert vanaf 6 december gradueel zijn mobiele 5G-netwerk. De eerste 5G-zones bevinden zich rond Leuven, Antwerpen en de kust.
De Telenet 5G dekking beperkt zich momenteel nog tot de gebieden rondom Leuven, Antwerpen en de kust. In de loop van 2022 zal de Telenet 5G kaart zich uitbreiden tot ook de gebieden rondom de grote steden in Vlaanderen en langs snelwegen.
Op de netwerken van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo staat 5G internet nu aan. Het verschilt per provider en per abonnement of je toegang hebt tot het 5G-netwerk. Eind juni 2020 vond de frequentieveiling plaats van lagere 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 MHz).
5G voor alle Telenet-klanten
Vanaf nu is 5G inbegrepen in alle abonnementen met mobiel (ONE, ONEup, Telenet Mobile, WIGO, King, Kong, …). Als je smartphone 5G-klaar is én je woont of werkt in een regio waar er 5G-signaal is, krijg je een pop-up om nieuwe instellingen te accepteren of een update te doen.
KPN start in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De landelijke dekking volgt bij deze provider ergens in 2021. VodafoneZiggo loopt qua dekking voor en dekt ongeveer 80 procent van Nederland. Op een kaart van de provider is te zien om welke locaties het precies gaat.
Kan ik overal in Nederland op 5G? Nee. Dat komt omdat nog niet alle zendmasten van VodafoneZiggo er klaar voor zijn. De provider heeft ervoor gekozen om 5G aan te zetten in 2000 zendmasten in de Randstad, delen van Zuid- en Midden-Nederland en grote steden in de rest van het land.
Telenet lanceert vanaf december 2021 gradueel zijn mobiele 5G-netwerk. De eerste 5G-zones bevinden zich rond Leuven, Antwerpen en de kust. Klanten met een 5G-smartphone en een ONE-, ONEup-, KLIK- en KING of KONG Business-abonnement kunnen als eersten de voordelen van deze nieuwe technologie ervaren.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
De keuze tussen 5G en WiFi 6
Voor outdoor, mobiele (IoT) apparaten die over een groot gebied actief zijn (denk aan sensoren door de gehele stad) is 5G verreweg de beste keuze. Voor inpandig gebruik of outdoor gebruik in een beperkter gebied (zoals een recreatiepark) biedt WiFi 6 de beste oplossing.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
5G is standaard onderdeel van alle Red-pakketten. Je hoeft dan dus niet extra bij te betalen, maar dat is wel het geval wanneer je kiest voor een Start-abonnement. Wanneer je 5G wil gebruiken in combinatie met een Vodafone-instappakket betaal je 2 euro per maand extra.
Proximus is hier opnieuw de beste. Gaan we naar binnen dan blijft het netwerk van Orange en Proximus boven de 99 procent dekkingsgraad, met 98,7 procent voor Telenet.
Ookla riep in het eerste kwartaal van 2022 KPN (opnieuw) uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk.
Je bent zuinig op je data
Ook daarom is 4G een slimme keuze. Met dit mobiele internet verbruik je minder data dan je in dezelfde tijd met 5G kan doen. Zo heb je met 4G misschien kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben. Dat scheelt geld.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Zendmasten (gsm-masten) staan verspreid over het hele grondgebied van het Brussels Gewest. Op dit moment zijn er ongeveer 1500 locaties. Maar voor een volledige dekking van het netwerk en om aan alle behoeften van de nieuwe technologieën die zich ontwikkelen (4G, 5G...)
Dat de toestellen hardwarematig klaar zijn voor 5G, betekent namelijk niet per se dat je al gebruik kunt maken van de 4G-opvolger. Bij de meeste 5G-telefoons heb je namelijk nog een software-update nodig.
Het kabinet wil uiterlijk op 1 september 2022 die frequenties vrij hebben voor 5G-netwerken. Dan hebben de Nederlandse providers hun ruimte en kunnen we echt hogere snelheden verwachten dan we nu hebben.