Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast.Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Zo blijven de hoeveelheden natrium en water in uw lichaam constant. Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter, waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt.De gevolgen kunnen zijn: dorst, oedeem en hoge bloeddruk.
Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als je het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat je voeding minder natrium moet bevatten.
Als het gaat om het omgaan met risicofactoren voor hoge bloeddruk, kan het richten op drie aspecten van voeding en levensstijl u op het juiste spoor zetten: Verminder zout. Natrium (zout) moedigt uw lichaam aan om vocht vast te houden, wat het vloeistofvolume van uw bloed kan vergroten en de bloeddruk kan verhogen .
Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast spelen natrium en kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Kalium zit bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Wat kan je zelf doen? Neem steeds de voorgeschreven dosis van je medicatie. Zorg dat je voldoende drinkt wanneer je last hebt van braken, diarree of overvloedig zweten. Let er dan wel op dat je geen té grote hoeveelheden water drinkt.
Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
Pepermunt heeft een ontspannend effect op de spieren van het lichaam, inclusief de spieren van het spijsverteringskanaal en de bloedvaten. Dit ontspannende effect kan in sommige gevallen gunstig zijn, maar het kan ook een verlaging van de bloeddruk veroorzaken.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Een te veel aan zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat een te veel zout het risico op maagkanker vergroot. Benieuwd of je te veel natrium (zout) binnenkrijgt? Doe dan vooral de zoutmeter-test van de Nierstichting.
Te veel natrium consumeren kan uw bloeddruk verhogen. Het beperken van de natriuminname is vooral belangrijk als u een hoge bloeddruk heeft, ook wel hypertensie genoemd. Het verhogen van de kaliuminname kan helpen uw bloeddruk te verlagen als u een hoge bloeddruk heeft .
Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor.
Hoge bloeddruk door glycyrrhizine
Zoethout, zoethoutthee, drop en producten met dropsmaak bevatten de bloeddrukverhogende stof glycyrrhizine. De gevoeligheid hiervoor wisselt van persoon tot persoon. Het eten van grote hoeveelheden producten met glycyrrhizine kan leiden tot een hoge bloeddruk.
Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar het kan wel slecht zijn voor je gezondheid. Vaak kunnen genetische factoren, veel stress, weinig bewegen, alcohol en roken bijdragen aan een hoge bloeddruk. Maar wist je ook dat vooral je voedingspatroon belangrijk is?
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.