Tante Rikie is de eerste officieuze festivaldirecteur van het festival en een fenomeen. De festivalgangers dragen de vrouw letterlijk en figuurlijk op handen en ze is de mascotte van het feest. Wie Tante Rikie nu precies is? Rikie Nijman is de moeder van de manager van Jovink en de Voederbietels André Nijman.
Ze was met een schamel gevulde tas gegaan, maar met een ongelooflijke hoeveelheid bagage tussen de oren weer terug gekomen en ze kon niet wachten om hier iets mee te gaan doen. Dat werd de Zwarte Cross! Een feest volledig uit haar unieke brein ontsproten en dat precies zo is als Tante Rikie zelf.
Tante Rikie heeft een bekende zoon
Tante Rikie is de mascotte van de Zwarte Cross. Haar echte naam is Rikie Nijman (72) en ze is de moeder van Jovink-manager André Nijman. De rockband Jovink en de Voederbietels, de band van Gijs Jolink, is indirect de organisator van Zwarte Cross.
Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Op de 21e editie van het driedaagse festival in 2017 kwamen 220.000 bezoekers af. De organisatie ervan is indirect in handen van rockband Jovink en de Voederbietels.
Rikie Jansen (73), beter bekend als Tante Rikie van de Zwarte Cross, heeft woensdag een koninklijke onderscheiding gekregen.
Als je naar een ander festival gaat, betaal je zo 3,50 euro of 4 euro voor een biertje. Dus het is hier relatief goedkoop." Volgens Rens den Hartog, organisatie Zwarte Cross, was een prijsstijging dit jaar niet te voorkomen: "Alles wordt duurder: personeel, materialen, inkoop.
Geen opvolging. Tante Rikie is niet vervangbaar. Ze heeft ook geen opvolger die in haar voetsporen treedt.
Hij werd geboren in Enschede, en woont tegenwoordig in Hummelo.
Lovink heeft de bijnaam Cohen. Hij is mede-eigenaar van het evenementenbedrijf "Feestfabriek Alles Komt Goed" B.V. in Hengelo Gld dat onder andere het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde organiseert.
'Zwarte Cross groeit ieder jaar'
De Zwarte Cross is volgens Festival Fans het 'allergrootste' festival van Nederland. Vorig jaar telde de Cross nog 220.000 bezoekers, dat zijn er dit jaar 230.000.
En thuis, op haar bank in Hummelo, rust 'tante' Rikie. 'Rikie Nijman'. Zo wordt ze in de media steevast genoemd. Tenminste, als haar achternaam al eens benoemd wordt.
De Zwarte Cross bestaat al sinds 1997. Wil je weten wat er in al die jaren gebeurd is en hoe het festival zich ontwikkeld heeft?
Waar komt de naam Zwarte Cross vandaan? Een zwarte cross is een bekend fenomeen uit de jaren zestig. Kroegbezoekers met opschepgedrag werden namelijk uitgedaagd om hun skills te tonen in een zogenaamde zwarte cross. Sinds 1997 kent iedereen de Zwarte Cross eigenlijk (bijna) alleen nog maar door het festival.
Kaarten voor de Zwarte Cross van 2023 zijn significant duurder uit dan in voorgaande jaren. Zo kost een dagkaart nu 45 euro (was 32,50 euro) en een campingkaart (met vier dagen toegang) 170 euro (was 132,50 euro).
Maar dan weten we nog niet: wat ís nøhlen? Eigenlijk is het antwoord daarop heel makkelijk, zegt Diana Abbink. De Winterswijkse is voorzitter van de Dialectkring Achterhook en Liemers en als iemand het weet, is zij het wel. ,,Simpel: nøhlen betekent jammeren, mopperen en zeuren.
De totale oppervlakte van het festivalterrein is liefst 160 hectare groot (zo”n 300 voetbalvelden!) Bij de Mainstage (grootse podium) kunnen zo'n 40.000 man staan. Bij het kleinste podium, Theatro Obscura 70 personen. In de grootste tent (Megatent) passen 12.000 bezoekers.
In totaal zijn er 10.500 werkplekken die ingevuld worden vanuit de Feestfabriek (inclusief op- en afbouw). Er werken ruim 200 verenigingen op de Zwarte Cross. Dit staat voor zo'n 5.000 medewerkers.
Ronnie Degen, rasondernemer en directeur van de feestfabriek, doet het graag. Als organisator van onder andere de Zwarte Cross moet hij wel een beetje eigenwijs zijn, is zijn mening. Hij is de grote man achter de schermen, toch stapt hij zelden op het podium.
Een megafestival als de Zwarte Cross brengt flinke geldstromen op gang. De afgelopen edities, uitverkocht en met goed weer, hadden een omzet van gemiddeld grofweg 12,5 miljoen euro per keer. Daarvan komt ruwweg 7,5 miljoen euro binnen via de verkoop van drank en eten op het terrein.
Gijs in 't kort
Burgerlijke staat: getrouwd met Maaike. Twee zonen Freek (5) en Joep (4).
Biertanks van 25.000 liter
Wie goed kijkt, kan ze net zien staan achter de grote hekken. Het zijn bepaald geen kleine jongens, in elke tank gaat 25.000 liter bier, goed voor zo'n 100.000 glazen. Het zijn duizelingwekkende aantallen, nodig voor de 65.000 bezoekers per dag.
Op 18-19-20-21 juli 2024 zijn jullie weer van harte welkom op de heilige weilanden in Lichtenvoorde. En voor de echte Zwarte Crossers nog wat extra data. Crossers kunnen zich op 4 november alweer inschrijven om erbij te zijn op de crossbaan, Harder!-
De grote weide voor het hoofdpodium, waar 40.000 mensen kunnen staan. De Megatent met plek voor 12.000 bezoekers en de grote afstanden die afgelegd moeten worden tussen de verschillende delen van het festivalterrein.
Ook de Zwarte Cross moet er aan geloven, de prijs van een consumptiemunt is dit jaar fors hoger dan voorgaande jaren. Je gaat dit jaar €3,10 betalen per muntje. Helaas kan ook de Zwarte Cross niet achterblijven in het verhogen van de muntprijs.
Wie tickets wil kopen voor de Zwarte Cross 2023, is significant duurder uit dan in voorgaande jaren. Zo kost bijvoorbeeld een dagkaart nu 45 euro (was 32,50 euro) en een campingkaart (met vier dagen toegang) 170 euro (was 132,50 euro).