Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand. Een groot voordeel van deze zandsoort is dat er nauwelijks eisen aan worden gesteld.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Deze verschillen hebben we hieronder kort op een rijtje gezet: Verschil tussen ophoogzand en brekerzand: brekerzand is gebroken zand. Het bevat een te groot aandeel kleine zanddeeltjes om goede metselmortel te kunnen maken. Conclusie: gebruik ophoogzand niet als brekerzand.
Ophoogzand voor ophogen
Zoals de naam reeds aangeeft is ophoogzand de beste optie voor het opvullen, ophogen en aanvullen van oppervlakten. Ophoogzand ook vaak aangegeven als funderingszand kent een dichte pakking, maar is tegelijkertijd goed doorlaatbaar.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner en bevat veelal leemdeeltjes.
De naam vulzand wordt al jaren gebruikt voor zand wat dient ter opvulling of aanvulling van de tuin, oprit, onder nieuwbouwhuizen etc. en kent vele varianten. Uit deze naam wordt dan ook direct duidelijk waar deze zandsoort voor dient.
Straatzand: Voor onder bestrating en tegels. Ophoogzand: Voor het ophogen, aanvullen en opvullen van oppervlakten. Ook voor andere toepassingen waarbij er geen of lage eisen aan het zand gesteld worden. Drainagezand: Voor toepassingen waarbij het zand goed moet draineren, zoals paardenbakken of drainagebuizen.
Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Ophoogzand zorgt voor een goed verdichte en stabiele ondergrond die tevens waterdoorlatend is. De drainerende werking van ophoogzand is een belangrijke eigenschap. Dit zorgt ervoor dat hemelwater in de ondergrond kan zakken.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Eigenschappen voegzand
De meest geschikte zandsoort is brekerzand. Dit is een restproduct dat ontstaan tijdens het breekproces van natuursteen met een korrelgrootte van 0/2 of 0/4. Het brekerzand heeft een lange levensduur.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Ondanks de stevigheid wordt Ophoogzand niet geadviseerd als Speelzand. Doordat aan het Ophoogzand weinig eisen worden gesteld wordt het zand niet schoon gezeefd. Hierdoor kan het zijn dat de levering Ophoogzand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kent.
Na verloop van enkele dagen zullen er gaten in de voegen vallen, zeker nadat het heeft geregend. Vul deze voegen weer op met zand, en herhaal dit zo vaak als nodig is om de voegen volledig te vullen. Het is niet erg dat er een beetje zand op het oppervlak achterblijft, maar zorg dat er geen hoopjes blijven liggen.
Zilverzand in de voegen maakt het plaatje helemaal af
De korrelgrootte van zilverzand is een stuk kleiner en heeft dus een kleinere dichtheid. Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Ophoogzand is, zoals de naam al doet vermoeden, een type zand waarmee je kunt ophogen. Het betreft een zandsoort waar minder eisen aan worden gesteld dan aan andere type zanden. Ophoogzand kan en mag meer "vervuiling" bevatten zoals bijvoorbeeld: leemdeeltjes, schelpdeeltjes en kleine steentjes.
Hoeveel ophoogzand heb je nodig? Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter.
Zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat noemen we kwartszand. Dit zand is wit tot geel van kleur. De gele kleur wordt vaak veroorzaakt door een klein laagje roest (ijzeroxide) dat om korrels heen zit. Wanneer zand voor meer dan 99,6% uit kwarts bestaat, spreken we van zilverzand.
Daarom kunt U het beste echt speelzand kopen. Dit is extra gezeefd en gespoeld zand zodat de grootste vervuiling eruit is gezeefd, is fijn van korrel en hierdoor perfect zand om in te spelen of zandkastelen van te bouwen. Speelzand is goed waterdoorlatend zodat er geen plassen water in de zandbak blijven staan.
Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk. Ook wel scherpzand genoemd.
Zilverzand wordt ook wel kwartszand of speelzand genoemd. Dit zand heeft een hele fijne korrelstructuur en is zeer zuiver. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarts en heeft een heel laag ijzergehalte. Zilverzand is zeer geschikt als voegzand en geeft een prachtige witte voeg aan het metselwerk.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Zakken zand per kuub berekenen
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.